HRejting

Tko vodi u utrci za Osijek? HDZ-ov kandidat u prvom krugu je dvostruko jači od glavnih rivala

11.05.2021 u 19:45

Bionic
Reading

Prema istraživanju HRejting koje provodi HRT kandidat za gradonačelnika Osijeka Ivan Radić u prvom krugu dobiva gotovo dvostruko više glasova od glavnih rivala

Radić je na 32,9% podrške. Rasulo u osječko-baranjskom SDP-u, a i šire, sigurno nije pomoglo nestranačkom Goranu Kušecu kojeg podupiru, i koji se s Berislavom Mlinarevićem, kandidatom saveza Domovinski pokret-Most, bori za drugi krug. Kušec je na 18,5% podrške, a Mlinarević blizu, na 16,8%.

Uvjete za službenu kandidaturu u Osijeku ispunilo je još četvero kandidata, ali oni će iz nastavka izborne utakmice, prema HRejtingu, biti isključeni već u prvom poluvremenu. To su Vladimir Šišljagić, ovaj put kandidat Snage Slavonije i Baranje (8,6%), Vladimir Ham, kandidat koalicije predvođene HNS-om (6,3%), Katarina Kruhonja, predstavnica platforme Možemo (5,5%) i daleko najslabiji, kandidat grupe birača Miroslav Vanek koji ima 2,8% podrške. Nikome od njih ne bi pomoglo ni kad bi ih poduprlo svih 8,5% trenutačno neodlučnih Osječana.

Kada bi se trojica s najviše glasova u prvom krugu stavila u međusobni sraz, tko bi postao gradonačelnik Osijeka?  Za razliku od Zagreba gdje favorit u svakoj kombinaciji pobjeđuje s velikom razlikom i natpolovičnom biračkom potporom, pa onda i neodlučni ne mogu utjecati na konačni rezultat, u Osijeku to nije slučaj.

Bitka će, prema HRejtingu, biti daleko neizvjesnija. Tako bi u dvoboju centar desno protiv centra lijevo, HDZ-ov kandidat Radić dobio 48,4%, a SDP-ov Kušec 36,6%, što je razlika od približno 12%. A zbroj neodlučnih (8,6%) i onih koji trenutačno nemaju namjeru (6,4%) glasati, iznosi 15%. Još je neizvjesnije u drugom srazu, srazu na desnoj strani političkog spektra.

Kad bi u drugom krugu snage odmjeravali kandidat HDZ-a i zajednički kandidat Domovinskog pokreta i Mosta, Ivan Radić osvaja 44,3%, a Berislav Mlinarević 36,8%.

 Dakle, Radić pobjeđuje s razlikom od 7,5%, a neodlučnih je 3% više - trenutačno 10,7% + 8,2% onih koji kažu da neće glasati u drugom krugu. I preostala nam je još jedna, istina, najmanje vjerojatna, ali i najnapetija kombinacija. Kandidat Domovinskog pokreta i Mosta protiv kandidata SDP-a. "Desni" Mlinarević postaje gradonačelnik Osijeka sa 2,3% više glasova od "lijevog" Kušeca. No pet je puta više neodlučnih - čak 10,5%. Onih koji bi ostali doma još je više (13,7%) i mahom su HDZ-ovi birači. Što je očekivano, jer ideološki bliskog kandidata Domovinskog pokreta i Mosta zbog povijesti međusobnih odnosa HDZ-ovcima ipak nije im lako zaokružiti, a SDP-ov je isključen u startu.

A kakva je situacija s osječkim Gradskim vijećem? Da nije već spomenute, ne baš blistave povijesti međusobnih odnosa stranaka od centra desno, HRejting pokazuje da bi poslijeizbornom koalicijom s Mostom i Domovinskim pokretom te uz malu pomoć D'Hondtove metode preračunavanja glasova, HDZ bez problema mogao složiti većinu u osječkom Gradskom vijeću. U trenutačnoj konstelaciji odnosa i snaga, rasplet je gotovo nemoguće predvidjeti.

Prema anketi HRT-a, izborni prag prelaze samo četiri političke opcije. Vodeća je koalicija predvođena HDZ-om s 33,5%. SDP je na 20,1%. Treća snaga u Osijeku je savez Domovinskog pokreta i Mosta koji ima 15,7%, a četvrta Možemo sa 6,6%. Izbornom pragu od 5% najbliža je Snaga Slavonije i Baranje (3,9%).

Poprilično daleko su koalicija HNS-a, HSS-a i Čačićevih Reformista (2,7%), još dalje je Lista grupe birača Miroslava Vaneka (2,2%), a najdalje HDSSB (1,9%).

Sve bi mogli ispremiješati neodlučni Osječani kojih je trenutačno 13,3%, ali i činjenica da HRejting nije prikaz izbornih rezultata nego samo prikaz raspoloženja birača u vrijeme provođenja ankete.