koronakriza

Sindikati pozivaju europske lidere da podrže plan oporavka

19.06.2020 u 12:31

Bionic
Reading

Europska konfederacija sindikata i čelnici nacionalnih sindikalnih središnjica pozvali su u petak u otvorenom pismu premijera Andreja Plenkovića i predsjednike ostalih europskih vlada na donošenje plana oporavka za koji smatraju da će olakšati Europi izlazak iz teških vremena

Uoči današnjeg virtualnog sastanka Europskog vijeća Savez samostalnih sindikata Hrvatske (SSSH) , Nezavisni hrvatski sindikati (NHS) i Europska konfederacija sindikata (ETUC) pozivaju Plenkovića da podupre prijedlog Europske komisije za Fond oporavka u vrijednosti od 750 milijardi eura koji bi, smatraju sindikati, mogao spasiti milijune radnih mjesta i otvoriti nova, te povećati javna ulaganja za trećinu.

Europska unija (EU), ističe se u pismu, suočena je s najtežom recesijom u svojoj povijesti pa će odluka koju će europski lideri donijeti u petak imati stvarne posljedice na živote milijuna ljudi i budućnost Europe.

Hoće li izabrati oporavak zasnovan na solidarnosti i održivosti ili će ponovno, kao 2008. godine, izabrati rezanja i kratkoročni opstanak koji prijeti dugoročnom podjelom, pitaju se sindikati.

Najveći pad BDP-a u EU-u u zadnjih 30 godina

U prvom tromjesečju ove godine došlo je do najvećeg pada BDP-a u EU-u u zadnjih 30 godina, broj zaposlenih smanjen je prvi put od 2013., skoro 60 milijuna radnika je otpušteno ili su privremeno nezaposleni, a milijun poslovnih subjekata, ponajviše malih i srednjih, u riziku je stečaja.

Koliko će tih radnih mjesta i tvrtki biti trajno izgubljeno ovisi o političkom odgovoru na krizu, upozoravaju sindikati u pismu.

Pritom ocjenjuju da novac iz fonda mora biti uložen u prijelaz na zeleno i digitalno gospodarstvo, a također su potrebna ulaganja za rješavanje nezaposlenosti mladih i potporu javnim službama, zdravstvenom sustavu, obrazovanju i osposobljavanju

'Nikakav novac ne bi trebao ići poslovnim subjektima koji odbijaju pregovarati sa sindikatima o plaćama i radnim uvjetima ili koji neplaćanjem i utajom poreza uskraćuju financiranje javnih službi'.

Plan za oporavak jedini je način osiguranja da Europa iz teških vremena izađe pravednija, zelenija i ujedinjenija, zaključuje se u pismu i poziva lidere da učine pravu stvar .

Otvoreno pismo predsjedniku Vlade potpisuje glavni tajnik ETUC-a Luca Visentini, predsjednik ETUC-a Laurent Berger, predsjednik SSSH-a Mladen Novosel i predsjednik NHS-a Krešimir Sever.