milijarde eura

Stigle i prve reakcije na plan Europske komisije za oporavak

27.05.2020 u 19:53

Bionic
Reading

Državna tajnica u Ministarstvu vanjskih poslova Nikolina Brnjac pozdravila je u srijedu prijedlog revidiranog višegodišnjeg proračuna EU-a i plana za oporavak koji je Komisija predstavila u srijedu te istaknula potrebu da se suglasnost o njemu postigne što prije.

"Pozdravljam ovaj prijedlog. U interesu je svih država članica da se dogovor što prije postigne", izjavila je Brnjac, delegirana ministrica koja predstavlja hrvatsko predsjedanje u Europskom parlamentu.

Europska komisija (EK) predložila je u srijedu instrument za oporavak gospodarstva od koronakrize vrijedan 750 milijardi eura te Višegodišnji financijski okvir (VFO) od 1100 milijardi eura. Instrument se sastoji od 500 milijardi eura bespovratne pomoći najteže pogođenim državama članicama i sektorima te 250 milijardi koje bi se dodjeljivale kao povoljni zajmovi. Ukupno za VFO i instrument za oporavak i otpornost predlaže se 1850 milijardi eura. Program oporavka nazvan je "EU sljedeće generacije".

Državna tajnica Brnjac je rekla da je hrvatsko predsjedništvo već u srijedu na sastanku Odbora stalnih predstavnika (COREPER) organiziralo predstavljanje Komisijinih prijedloga.

Ressler i Picula o prijedlozima Europske komisije

Hrvatski zastupnici u Europskom parlamentu Karlo Ressler i Tonino Picula ocijenili su u srijedu novi prijedlog višegodišnjeg proračuna i plana za oporavak vrlo ambicioznim i korakom u pravom smjeru.

"Ovo je prilično ambiciozan paket, pozitivan je i vjerujem da će imati veliku potporu država članica, ali je jasno da još predstoje teški pregovori", rekao je Ressler.

Tonino Picula kaže da je većina zastupničkih klubova u Europskom parlamentu pozdravila ove prijedloge te naglasio da o njima predstoje duge rasprave. "Iznos koji je predložen pokrit će dobar dio očekivanja", rekao je Picula.

'Hrvatskoj je novim sredstvima za oporavak od krize uzrokovane koronavirusom osigurana značajna potpora, što dokazuje vrijednost članstva u Europskoj uniji. 10 milijardi eura potpore koja će biti na raspolaganju predstavlja više od polovice godišnjeg državnog proračuna Republike Hrvatske. Ovo je jedinstvena prilika da hrvatsko gospodarstvo izađe jače iz krize koja je pogodila sve države Europe i svijeta te da se sačuvaju radna mjesta. Nova sredstva su ohrabrujuća i treba ih pametno usmjeriti u digitalizaciju, održivost i konkurentnost hrvatskog gospodarstva'', izjavila je zastupnica Sunčana Glavak.