moratorij na ovrhe

Sindikat radnicima Uljanika i 3. maja: Blokade računa moći ćete odgoditi na šest mjeseci

06.05.2019 u 16:26

Bionic
Reading

Predsjednik Jadranskog sindikata Boris Cerovac u ponedjeljak je s konferencije za novinareu Puli pozvao radnike Uljanika i "3. maja" koji su blokirani i ne uspijevaju plaćati svoje obveze da se jave Hrvatskoj udruzi agencija za naplatu potraživanja ili Udruzi "Blokirani" ili Jadranskom sindikatu te da zatraže moratorij na ovrhe u razdoblju od šest mjeseci

Odgoda blokada, rečeno je, moguća je u skladu s dogovorom koji je postignut i u kojem sudjeluju dvije strane i tri aktera - radnike i blokirane predstavljaju Udruga "Blokirani" i Jadranski sindikat, a vjerovnike koji od njih potražuju povrat dugova Hrvatska udruga agencija za naplatu potraživanja.

Time je zaustavljena lavina ovrha i blokada koja, kako je rekla predsjednica Udruge "Blokirani" Miriam Kervatin, ne bi samo uništila i ugušila živote tisuća obitelji, nego bi "ugušila Pulu i Istru" kao što je svojedobno "propast industrije u Čakovcu, Sisku, Križevcima i diljem Hrvatske uništila živote 300 tisuća obitelji".

"Moratorij se odnosi na sve ovrhe koje su banke, teleoperateri, kartične kuće prenijeli na agenciju za naplatu otvorenih potraživanja", objasnila je Kervatin i dodala kako je to put kojim se mora ići, posebice zato što se zakonima svaki dug pretvara u hipotekarni kredit i mnoge su obitelji Pule i okolice koje su ovisile o radu u Uljaniku bile u opasnosti izgubiti jedini krov nad glavom.

Uljanik se polako gasi

Cerovac je izvijestio novinare o stanju u Uljaniku ističući da je društvo Uljanik Poslovno-informacijski sustav od četvrtka u stečaju, a kako nema stečajne mase, odmah je proglašena i likvidacija pa su otkazani ugovori o radu radnicima kojima je ponuđeno da odrade 30 dana otkaznog roka.

"Na svakom je radniku da razmisli što učiniti, no ako nema stečajne mase, pametnije je biti na birou i ne odrađivati otkazni rok, a za one koji su na bolovanju i na teret HZZO-a bolje je da ipak odrade tih mjesec dana zato što im teče i radni staž i dobivaju naknadu od HZZO-a“, poručio je Cerovac.

Dodao je da u Uljaniku trenutačno nema radnika u platnom uredu, u kadrovskoj službi koja rješava pitanja otkazivanja ugovora i drugih evidencija, nema zaštite na radu, informatičara, a sa zaštitarima, kako je rekao, "pokušavaju se dogovoriti nekakva rješenja da barem na portama imaju radnike koji će sprječavati ulaz nepoželjnih osoba i izlaz materijala".

"Situacija je alarmantna. Da su Kinezi i ozbiljni partner, treba im vremena da se pronađe rješenje, a radnici više nemaju vremena. Oni čekaju da se proglasi stečaj kako bi ostvarili svoja minimalna prava", zaključio je Boris Cerovac te dodao kako se boji da se Uljanik polako gasi.