reakcije na uredbe

Sindikat policije: Pregovori bili dugi i teški, no zadovoljni smo postignutim

22.02.2024 u 16:10

Bionic
Reading

Pregovaranje je bilo dugotrajno i često vrlo teško, no zadovoljni smo postignutim rezultatima budući da su usvojeni mnogi naši prijedlozi za pojedina radna mjesta, poručili su u četvrtak iz Sindikata policije dodavši kako će vrijeme pokazati jesu li neka radna mjesta premalo vrednovana.

Zahvalili su svima koji su sudjelovali u postupku donošenja Zakona o plaćama u državnoj službi i javnim službama te popratnih uredbi koje propisuju koeficijente plaća svih zaposlenih u državnim službama.

"Zahvaljujemo na teškim, ali konstruktivnim razgovorima i pregovorima o pojedinim aspektima samog Zakona. To se prvenstveno odnosi na predstavnike Ministarstva pravosuđa i uprave vezano uz uredbe za jedinstvena radna mjesta i posebna radna mjesta, te Ministarstva unutarnjih poslova oko uredbi o koeficijentima policijskih službenika", kaže se u priopćenju.

Sadašnje uredbe, ističu, rezultat su mnogo rada, "a vrijeme će pokazati jesu li neka radna mjesta premalo vrednovana, pa ćemo u razdoblju pred nama po potrebi tražiti i daljnje korekcije".

Vjeruju, kažu, da će se od 1. ožujka, a s isplatom u travnju, plaće u državnim službama konačno dovesti na razinu koja će omogućiti život koji nije na rubu egzistencije kao što je bio dosad, osobito kod onih s najnižim primanjima.

S navedenim izmjenama plaće u državnim službama u pravilu neće biti ispod 1.000,00 eura neto za državne službenike bez radnog iskustva, te ispod 850,00 eura za najnižu prosječnu neto plaću namještenika.

Zadovoljni smo da je zahvaljujući pregovorima čak i premašen jedan od ključnih zahtjeva našeg sindikata, pa će početne plaće policijskih službenika, umjesto 1000 eura koliko smo željeli, biti oko 1100 eura, naravno ovisno o osobnim odbicima i više.

Sindikat policije Hrvatske zahvaljuje i Vladi Republike Hrvatske na donošenju uredbi, čime je ispunila svoje obećanje da će zakon i uredbe biti doneseni najkasnije do kraja ovog mjeseca, što je učinjeno, te isplatu prve uvećane plaće možemo očekivati na plaći iza Uskrsa u travnju.

Vlada je na sjednici u četvrtak usvojila osam uredbi kojima se reguliraju radna mjesta i koeficijenti za izračun plaća u državnoj i javnim službama kojima će nove, uvećane plaće, biti isplaćene u travnju za ožujak.