ZABUNA NA KVADRAT

Nakon opakih komentara ministarstvo izmijenilo tablice, ovo je objašnjenje

12.02.2024 u 15:33

Bionic
Reading

Ministarstvo znanosti i obrazovanja jutros je objavilo tablične prikaze s povećanjima plaća učitelja nakon što se donese uredba o koeficijentima, iz kojih je vidljivo da će svim učiteljima narasti plaće prosječno od 216 do 345 eura. Nakon što je uočena greška, zaredali su opaki komentari na društvenim mrežama

U prvom prikazu vidjelo se koliko plaće rastu za četiri kategorije učitelja - bez napredovanja, mentor, savjetnik i izvrsni savjetnik - ovisno o godinama staža. Za svaku kategoriju navedeni su iznosi povećanja plaća i za one s jednom godinom staža, iako je za napredovanje u status mentora potrebno minimalno pet godina staža, savjetnik mora imati barem 10 godina staža, dok izvrsni savjetnik može biti samo onaj tko broji najmanje 15 godina staža. Na društvenim mrežama objavljeni su komentari o 'neznanju' i 'propagandi', a evo što su iz Ministarstva odgovorili za tportal:

'Radilo se o administrativnim izračunima za učitelje i nastavnike koji je napravljen jednoobrazno za sva zvanja samo u cilju kako bi učitelji i nastavnici vidjeli koliko će im biti povećanje. Međutim, kako ne bi bilo zabune objavili smo novu ispravljenu tablicu u kojoj su iznosi povećanja još i veći', navelo je, u potpisu, Ministarstvo znanosti i obrazovanja. Iz usporedbe originalnih i izmijenjenih tablica nije vidljivo da su 'iznosi povećanja još i veći'.

Nešto prije 15 sata, u uredu Odnosa s javnošću MZO-a nitko nije odgovarao na pozive, pa zasad nema objašnjenja na što su točno mislili.

Predsjednik Sindikata Preporod, Željko Stipić, kaže za tportal da je Vlada prethodno prezentirala drukčije iznose povećanja plaća i da su za danas objavljene brojke moguća samo dva objašnjenja: ili je ono što se predstavljalo kao neto zapravo pretvoreno u bruto (premda MZO sada navodi da je neto) ili je u te iznose uključen i privremeni dodatak na plaću, što djelatnici u prosvjeti dakle neće ni osjetiti jer se to isplaćuje još od lipnja.

'Njihovih izračuna bi se posramio i Baron Munchausen', dijagnosticirao je Stipić.

  • +14
Najbolji transparenti s prosvjeda prosvjetara Izvor: Cropix / Autor: Dragan Matic

U nastavku su tablice prije i poslije izmjene, s tim da prva kategorija - 'učitelj / nastavnik' - nije doživjela izmjene.

Učitelj bez napredovanja - povećanje od 216 do 259 EUR (ovisno o godinama staža)

Učitelj mentor - povećanje od 223 do 266 EUR (ovisno o godinama staža)

Učitelj savjetnik - povećanje od 252 do 301 EUR (ovisno o godinama staža)

Učitelj izvrsni savjetnik - povećanje od 289 do 345 EUR (ovisno o godinama staža)