međunarodni dan žena

Sindikat novinara Hrvatske pokrenuo kampanju 'Žene novinarke i druge opasne stvari'

  • Autor: I. I. / Hina
  • Zadnja izmjena 05.03.2020 11:45
  • Objavljeno 05.03.2020 u 11:45
Ilustracija

Ilustracija

Izvor: Pixsell / Autor: Goran Stanzl/PIXSELL

Sindikat novinara Hrvatske (SNH) pridružuje se inicijativi Međunarodne federacije novinara (IFJ) kampanjom 'Žene novinarke i druge opasne stvari' kojom, uoči Međunarodnog dana žena, podsjeća na lošiji položaj žena u društvu, ali i u novinarstvu

Muškarci u prosjeku na godišnjoj razini zarade 13.572 kuna više nego žene, odnosno 1,68 prosječne hrvatske bruto plaće više. Žene predstavljaju 39 posto globalne radne snage, ali tek su s 27 posto zastupljene na menadžerskim pozicijama, navodi SNH u priopćenju.

Pritom podsjećaju na istraživanje koje je provela profesorica Viktorija Car o zastupljenosti žena u televizijskim vijestima u Hrvatskoj, a koje je pokazalo da su žene u televizijskim vijestima zastupljene tek s osam posto. Otkriće je posebno zanimljivo u kontekstu činjenica da je u Hrvatskoj novinarstvo pretežno ženska profesija.

Žene se redovito predstavljaju u kontekstu tema poput zdravlja, ljepote, showbusinessa, kuhanja, mode, brige za djecu, dok su u temama politike, ekonomije, sudstva, vanjske politike podzastupljene, ističe sindikat.

Dvije trećine žena doživjelo je neki oblik online zlostavljanja ili uznemiravanja najmanje jedanput. Žene u prosjeku dobiju triput više zlostavljačkih komentara na društvenim mrežama, nego njihovi muški kolege.

Stoga SNH kampanjom 'Žene, novinarke i druge opasne stvari' Dan žena obilježava najavom borbe za jednake plaće za jednaki rad i ubrzano smanjivanje postojećega jaza; ujednačenu zaposlenost u različitim programskim redakcijama; ravnopravnu zastupljenost na uređivačkim i rukovodećim pozicijama; stalnu osviještenost u programskim cjelinama o tome da se ni u kom obliku ne promiču rodni stereotipi te dokidanje seksističkih elemenata iz programskih cjelina, posebice reklamnih poruka.

Najavljuju borbu protiv izrazitije ugroženosti žena, novinarki u istraživačkom radu na terenu te svakog oblika seksizma i omalovažavanja prema rodnoj pripadnosti na samom radnom mjestu.

Borit će se, kažu, i za dokidanje dobne diskriminacije koja se mnogo više i češće očituje upravo što se žena tiče; kontinuirani rad na promicanju stvarnog ostvarenja zakonski već zacrtanih ženskih prava te zaštitu žene od seksističkih i rodno diskriminativnih poruka i komentara (najčešće anonimnih) na portalima i društvenim mrežama.

Pratite nas na društvenim mrežama:

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!