PROTIV TRUMPA

Zadnji Marš žena u Washingtonu prije predsjedničkih izbora

18.01.2020 u 23:45

Bionic
Reading

Nekoliko tisuća prosvjednika sudjelovalo je u subotu u Washingtonu na četvrtom Maršu žena, godišnjem prosvjedu protiv politike američkog predsjednika Donalda Trumpa te za prava žena i manjina.

Godine 2017. taj prosvjed održan je prvi put, dan nakon Trumpove svečane prisege i bio je prva reakcija civilnog društva na njegov dolazak na vlast.

Tada je u Washingtonu prosvjedovalo gotovo 500.000 ljudi te milijuni širom zemlje kritizirajući činjenicu da je pobijedio Hillary Clinton usprkos njegovim stajalištima prema ženama.

Tri godine poslije, u Washingtonu se okupilo svega nekoliko tisuća prosvjednika, a sudjelovanje je na Facebooku najavilo 6000 ljudi.

Prosvjedi su održani i u drugim gradovima, među kojima i u New Yorku.

"Još sam više ogorčena nego prije tri godine", napisala je na transparentu Kim Elliot, četrdesetogodišnjakinja iz Washingtona.

"Svi smo znali da će Trump biti strašan, ali još je gori nego što se misli", kazala je, stojeći pored svoje sedmogodišnje kćeri koja je na skupu sudjelovala prvi put.

Slične komentare imali su i drugi sudionici, a svi se slažu da će, pobijedi li Trump ponovno na predsjedničkim izborima u studenom, prosvjedi biti još brojniji.