kolektivni pregovori

Sindikat: Niskim plaćama i velikom dobiti Podravku se priprema za privatizaciju

29.12.2023 u 13:41

Bionic
Reading

Novi sindikat ocijenio je u petak neuspješnim kolektivne pregovore sindikata koji djeluju u Podravki, jer su postigli povećanje najnižih plaća za svega sedam eura iznad minimalca, a takvom politikom niskih plaća i velike dobiti priprema se Podravku za privatizaciju.

Predsjednik Novog sindikata Mario Iveković izjavio je na konferenciji za novinare kako mu nije jasno kako tri reprezentativna sindikata u Podravki nakon pregovora s poslodavcem mogu biti zadovoljni povećanjem najniže plaće za samo sedam eura više od novo propisanog minimalca.

Novi sindikat je predložio da se za primanja radnika s najnižim plaćama u 2024. godini izdvoji 13,27 milijuna eura, od čega bi se 80 posto osiguralo iz ostvarene dobiti, a preostali dio od menadžerskih plaća i bonusa koji su, kaže Iveković, bezobrazno visoki.

"Javnost treba znati da ovdje neki ljudi zarađuju između 15.000 i 20.000 eura mjesečno, dok radnici preživljavaju na minimalcu", kaže Iveković i upozorava da će najniža plaća u kompaniji od 1. siječnja 2024. iznositi samo 680 eura.

Podaci o poslovanju u prvih devet mjeseci ove godine pokazuju da se neto dobit povećala puno više od iznosa koji je Novi sindikat tražio za radnike, a Uprava ističe da su u materijalno poboljšanje radnika uložili pet milijuna eura.

Kuriozitet je, smatra Iveković, da je predsjednica Uprave Podravke Martina Dalić govorila da radnicima treba povisiti plaće, umjesto da na tome inzistiraju reprezentativni sindikati - Sindikat poljoprivrede, Nezavisni sindikat Podravke i Sindikat radnika koncerna Podravka.

Prema zahtjevu Novog sindikata, radnik s najmanjom plaćom u kompaniji koja izvrsno posluje primao bi otprilike 1000 eura, bilo bi to povećanje za otprilike 400 do 500 eura mjesečno, što nije veliki iznos za hrvatske prilike.

Iveković upozorava da se u javnosti stvara krivi dojam da se u koprivničkoj prehrambenoj kompaniji isplaćuju dobre plaće, jer to je daleko od istine. Takva politika niskih plaća i velike dobiti znači da se Podravku priprema za privatizaciju, ustvrdio je.

Milijana Nišić, sindikalna povjerenica Novog sindikata u Podravki, kaže da u proizvodnji danas radi otprilike 40 posto radnika s najnižom plaćom, a uglavnom se radi o mladim ljudima, dok radnici s 30 godina staža primaju plaće od oko 850 eura, što je sramota za kompaniju kakva je Podravka.

Novi sindikat u Podravki ima manje od 20 posto od ukupnog broja članova sindikata, tako da nije reprezentativan, no imaju tri člana u Radničkom vijeću Podravke.