Sindikalist Ribić

'Jovanović nije razumio sustav, a Barišić se nije snašao. Kolektivni ugovor nije spektakularan, ali...'

27.12.2018 u 11:17

Bionic
Reading

Povodom današnjeg (četvrtak) potpisivanja granskog kolektivnog ugovora za zaposlenike u sustavu znanosti i visokog obrazovanja, predsjednik Matice hrvatskih sindikata Vilim Ribić pohvalio je ministricu znanosti i obrazovanja Blaženku Divjak bez koje, kako je ustvrdio za tportal, ugovor ne bi bio zaključen. Zahvaljujući 'izuzetnoj zainteresiranosti i kompetentnosti' ministrice, pregovori su dovedeni do kraja

Sustav znanosti i visokoga obrazovanja nema kolektivni ugovor već gotovo pet godina, jer je bivši ministar Željko Jovanović isti 'protupravno otkazao uslijed politike stezanja remena u skladu sa socijaldemokratskim vrijednostima SDP-a', ogorčeno će Ribić.

'Četiri godine je sustav trpio, ustanove su se snalazile. Ovaj ugovor nije spektakularan, ali donosi stabilnost i reguliranost u sustavu. Ima jako puno postupovnih odredbi koje štite ljude u njihovim napredovanjima i zvanjima. Nakon Jovanovića koji uopće nije razumio sustav, nezainteresiranog Mornara, pa onda Šustara koji je bio jako kratko na funkciji i potom Barišića, čovjeka izvan prostora i vremena, koji se nije uopće snašao, u ministrici Divjak konačno smo našli sugovornika', otkriva Ribić za tportal uoči današnjeg potpisivanja granskog kolektivnog ugovora na konferenciji za novinare u Ministarstvu znanosti i obrazovanja .

U novom kolektivnom ugovoru za znanost i visoko obrazovanje bit će dosta originalnih rješenja, primjerice, uspostavit će se novi sustav normativa, konačno će se diferencirati radno opterećenje, što znači da će se razaznavati 'manji' i 'veći' rad.

'Da nije bilo ministrice, ne bismo uspjeli. Nitko to ne bi mogao izvući do kraja i napraviti s nama kompromis. Oko dobrog dijela stvari se nismo služili, ali smo s ministricom nakon punih 15 mjeseci pregovora uspjeli pronaći kompromis oko najspornijih pitanja, poput asistenata i plaćanja poslijediplomskog studija', ističe Ribić.

Podsjetimo, Nezavisni sindikat znanosti i visokog obrazovanja s bivšim ministrom Vedranom Mornarom uspio je ispregovarati gotovo cijeli ugovor, ali do finalizacije nije došlo zbog štrajka i parlamentarnih izbora u jesen 2015.

  • +16
U simboličnih 5 do 12 krenuo ovogodišnji Marš za znanost Izvor: Pixsell / Autor: Sanjin Strukic/PIXSELL

Ministrica Divjak ovaj kolektivni ugovor ocjenjuje izuzetno važnim za sustav znanosti i visokog obrazovanja. Od materijalnih prava regulira se, između ostaloga, pravo zaposlenika u suradničkom, stručnom i nastavnom zvanju i na radnom mjestu na povrat troškova povezanih s izradom, tiskom i opremom doktorske disertacije u visini do najviše 3500 kuna, kao i pravo na naknadu za odvojeni život od obitelji te prava vezana uz troškove poslijediplomskih doktorskih studija.

Kolektivnim ugovorom se potiče i znanstvena izvrsnost jer se po prvi puta u normi, osim nastavnog, vrednuje i znanstveni rad te rad na projektima.

Novi kolektivni ugovor omogućuje i fleksibilnu podjelu radnog vremena, pa tako neće više biti nužno da je ono pola nastava, pola znanost, dok se dodatkom ugovoru  uređuje i osiguravanje dodatka na plaću za radna mjesta s posebnim uvjetima rada, primjerice za rad s opasnim materijalima, u iznosu 10, 12 ili 15 posto osnovice za izračun plaće u javnim službama.