PROTIV PENDREČENJA NAVIJAČA

Sindikalist 'oprao' kolegu iz policijskog sindikata

01.10.2013 u 13:06

Bionic
Reading

Pozivanje na upotrebu sile kad su u pitanju nogometni huligani ne bi trebalo biti dio sindikalnog vokabulara, makar dolazilo iz redova policijskog sindikata, ističe Sindikat državnih službenika i namještenika u današnjem priopćenju.

Reagirajući na jučerašnje priopćenje Nezavisnog sindikata djelatnika MUP-a, u kojem se u povodu nereda na utakmici Rijeke i Hajduka poručuje da bi policija trebala beskompromisno primijeniti silu protiv nogometnih huligana, Sindikat državnih službenika ocjenjuje da bi pojačana policijska sila mogla dodatno potaknuti divljanje huligana.

Neredi na stadionima nisu posljedica izostanka uporabe sile, već zatvaranja očiju pred navijačkim šovinizmom u kojem su žrtve svi koji u sportu vide ljepotu igre i nadigravanja, plješću lijepim potezima protivnika i u porazu ne prepoznaju samo prijevaru i zavjeru moćnih nogometnih lobija, tvrdi sindikat.

Policijska brutalnost ne može nadomjestiti zatvaranje očiju pred oblačenjem predškolskih i školskih ustanova u navijačke boje lokalnih klubova i sveprisutnim grafitima kojima se gradovi deklariraju kao 'plavi’ ili ‘bijeli’, u kojima se vršnjaci u najranijoj dobi uče mržnji prema krivoj boji.

Pendrek, suzavac i psi ne mogu biti odgovor na simbiozu klubova i navijača koji se pretresaju na ulazu na stadion, ali ih na tribinama već spremno čekaju pirotehnička sredstva kojima će svoju mržnju ‘proslaviti’ osljepljivanjem navijačkih neprijatelja, vatrogasaca i policajaca.

Policijski službenici ne mogu biti taoci i žrtve tolerancije društva na divljanje huligana, niti uporabom sile trebaju dolijevati ulje na vatru njihovoj mržnji, koju će dodatno pothraniti tako što će ih ‘nevine’ prebiti.
Upravo suprotno, policija bi trebala prestati osiguravati nogometne utakmice, a porezni obveznici plaćati prekovremene sate angažiranih policijskih snaga.

Kad bi osiguranje reda na stadionima plaćali oni koji zarađuju milijune na transferima igrača, možda bi na tribinama i u ložama napokon mogle sjediti cijele obitelji, bez straha od stampeda i gubitka vida. Ovako cijela situacija liči na sanaciju banaka o trošku poreznih obveznika, kaže se u priopćenju.