USTANAK ZBOG PLAĆA

Sindikalci zamjeraju Vladi mirovine za sportaše

15.03.2013 u 16:51

Bionic
Reading

'Sramotno je da Vlada pokazuje potpunu socijalnu neosjetljivost kod smanjivanja plaća u javnim i državnim službama gdje bi na red zadnji trebali doći koji su najslabije plaćeni, ali mi imamo, nažalost, potpuno socijalno neosjetljivu Vladu koja ne pravi nikakvu razliku i ponaša se pomalo 'alanfordovski': kada uzimaju, uzimaju onima koji imaju najmanje, a kada daju, daju onima koji imaju više ili najviše', ustvrdio je to Željko Stipić, predsjednik sindikata Preporod, govoreći kakva primanja mogu očekivati zaposleni u osnovnom i srednjom obrazovanju, kao i što školski sindikati kane poduzeti u vezi sa sve većim zaostajanjem njihovih plaća za državnim prosjekom

Osvrćući se na nedavnu izjavu premijera i ministara da će svim zaposlenima u državnim i javnim službama biti smanjene plaće za tri posto, osim učiteljima i nastavnicima kojima će biti povećane, Stipić je ustvrdio da se radi o neistinama.

'Linearnim povećanjem učiteljskih i nastavničkih koeficijenata za nešto manje od šest posto Vlada nije u potpunosti dokinula negativne učinke svoje lanjske odluke kada su učiteljima i nastavnicima plaće pale od tri do devet posto. Stoga, ako se usporede plaće koje će prosvjetari primili u travnju za ožujak s plaćama koje su primili u srpnju za lipanj prošle godine, vidljivo je ne samo da neće doći do rasta plaća, nego da će većini zaposlenih plaće biti manje', rekao je Stipić.
Učiteljima i nastavnicima do deset godina staža, kako je dodao, plaće biti otprilike na istoj razini kao što su bile u srpnju prošle godine, a svima ostalim plaće će biti manje.

'Najgore su prošli učitelji i nastavnici s više od 30 godina staža jer će im plaće za ožujak biti oko šest posto manje nego u srpnju prošle godine, a onima sa stažem između dvadeset i trideset godina četiri posto manje, a dva posto onima koji rade između deset i dvadeset godina', upozorio je Stipić.

Najnovije uštede koje Vlada namjerava ostvariti smanjenjem plaća zaposlenim u javnim službama za Stipića su nepravedne jer najveći broj učitelja i nastavnika dovodi u nepovoljan položaj u odnosu na ostale zaposlenike u javnim službama.

'Osnovnoškolski i srednjoškolski sustav najviše je potplaćen je u državi. Više no drugima, Vlada uzima onima koji najmanje primaju, umjesto da smanjuje zaostajanje prosječnih plaća u osnovnom i srednjem školstvu za prosječnim plaćama u državi ili drugim javnim službama, kao što je i obećano u Planu 21 gdje se govori o poboljšanju materijalnog položaja. Šesnaest godina pratim odnos plaća u osnovnom školstvu i državi i mogu reći da je u prosincu ono iznosilo 600 kuna, odnosno sada 590 kuna. Tako nikada nije bilo, ali kod Milanovićeve vlade ništa nije nemoguće i moguće je da će se nadmašiti i ovaj rekord', ustvrdio je predsjednik Preporoda te podsjetio da u srednjem školstvu čak 83 posto visokoobrazovanih.

Sve veće zaostajanja plaća neće, kako je dodao, ostati bez odgovora, pa nakon prvosvibanjskog prosvjeda svih sindikalnih središnjica ne isključuje ni višednevni štrajk krajem školske godine, ukoliko se ne dogode konkretne promjene vidljive u brojkama.

'Znamo da novaca nema u državnom proračunu i da se moraju smanjiti rashodi, ali ne želimo se pomiriti s time da kada novaca nema, nema ga najviše za nas', naglasio je Stipić. No, dok se smanjuju plaće učiteljima i nastavnicima, kako je upozorio, ministar Jovanović školama odobrava novac za obilježavanje obljetnica.

'Umjesto da prestanemo bilo što slaviti, osobito u školama, dok je kriza, nalazimo novac za monografije, a nemamo za plaće, pa ni za toaletni papir', ustvrdio je Stipić dodajući da bi ta odluka mogla biti teška desetak milijuna kuna koji bi trebali ići za plaće.

Toliko, a možda i više težak je prijedlog Vlade o mirovinama za ugledne sportaše s kojima se također ne slažu u Preporodu. 'Kad sam vidio da su odustali od ikakvog imovinskog cenzusa, kao i da na takvu mirovinu imaju pravo čak i osobe koje su kazneno gonjene, a posebno kada sam vidio da su na popisu i oni koji bi odavno trebali biti po zatvorima, onda sam odlučio javno ukazati da se s time ne slažem. Ne slažem se da već od 45 godina dobivaju apanažu koja iznosi od 2.500 kuna, a profesori s punim stažem odlaze u mirovinu sa 2.900 kuna. A onima kojim se posrećilo zlato ili srebro 5.400 kuna do kraja života', ustvrdio je Stipić.