PREDSJEDNIK ŽIVOG ZIDA

Sinčić poziva Uskok da provjeri Agenciju za plaćanja u poljoprivredi

01.06.2020 u 17:26

Bionic
Reading

Predsjednik Živog zida Ivan Vilibor Sinčić izjavio je u ponedjeljak da bi nakon akcije u Hrvatskim šumama Uskok trebao 'uskočiti' i među ljude u Agenciji za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju, koje je doveo i namjestio bivši ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić.

Agencija je protuzakonito omogućila upis poljoprivrednog zemljišta u ARKOD Agrokorovim kompanijama, koje je Živi zid kazneno prijavio, rekao je Sinčić na konferenciji za novinare održanoj ispred Agencije za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju.

'Gospođa Matilda Copić već više mjeseci zbog svojeg upravljanja Agencijom predstavlja skandal, a njezini pomoćnici Mislav Šatović, Božana Bešlić, Antun Vujić i njihova rodbina su u stalnom sukobu interesa jer dodjeljuju sredstva sami sebi ili svojoj obitelji', ustvrdio je Sinčić.

Natječajima se manipulira tako da, čim se prijavi netko tko nije podoban, Agencija izmjenjuje uvjete natječaja ili pravilnik kako bi se namjestilo da natječaj dobije onaj koji i treba dobiti, rekao je Sinčić i pokazao više natječaja za mjere 4, 6, 8 i dr., od kojih su neki naknadno promijenjeni i po četiri puta.

Također je pozvao Uskok da istraži osobe kao što su Mario Čajkulić, Krešimir Knežević, Antun Held, Franjo Lučić i Mario Abramović, za koje tvrdi da su prijatelji, ortaci ili rodbinsko-kumski vezani za Tolušića.

Sinčić je prozvao i ministricu poljoprivrede Mariju Vučković jer nije smijenila svoju tajnicu kabineta Ružicu Njavro, koja je uhićena u sklopu 'afere vjetroelektrane'. 

'Ako je premijer Andrej Plenković mogao ekspresno smijeniti Anu Mandac i Josipu Rimac, zašto onda ne dođe i do smjene Ružice Njavro', pita Sinčić.