I ŽIVI ZID PRIKUPLJA POTPISE

Sinčić: Idemo dalje s referendumom, ne vjerujem Plenkoviću!

11.08.2017 u 13:33

Bionic
Reading

Živi zid u petak je najavio kako će nastojati otkloniti mogućnost da porez na nekretnine ikada bude uveden u Hrvatskoj pa će krajem rujna odnosno početkom listopada početi prikupljati potpise građana za referendum protiv uvođenja tog poreza.

Predsjednik Živoga zida, saborski zastupnik Ivan Vilibor Sinčić na konferenciji za novinare u Hrvatskom saboru pozvao je sve građane, stranke,  udruge i sindikate, koji smatraju da je taj porez napad na privatnu imovinu, da se priključe tom projektu.

Sama forma referendumskog pitanja još nije definirana i s time će, kažu, izaći u javnost kada formulacija pitanja bude dovršena.

 'Ove godine treba stati na kraj takvim i sličnim idejama. Građani plaćaju prevelik porez i trebamo se svi zajedno ujediniti i reći da ne damo svoju imovinu  a političari neka se počnu baviti neprocesuiranim kriminalom kojega u Hrvatskoj nema malo', poručio je Sinčić.

Istaknuo je i da je referendum jedini pravi način borbe protiv tog nameta jer 'u Saboru dominiraju režimske stranke koje vode istu politiku'.

'Nacionalni referendum ima pravnu moć i njega se vlast boji, njega se Plenković boji i zato idemo baš tim putem. Tako će se pokazati tko je uz režim, uz HDZ, SDP i Most, a tko je za otpor', dodao je.

Sinčić: Ne vjerujem Plenkovićevim najavama o odgodi poreza 

Ponovio je kako ne vjeruje najavama premijera Andreja Plenkovića da će doći do odgode uvođenja poreza na nekretnine, jer nema pisanog traga.

'Prije svega treba pričekati 15. rujna da Sabor počne raditi, da vidimo jesu li to izmišljotine ili će doista nešto biti predano u proceduru', rekao je Sinčić.

Smatra da je premijer tom svojom izjavom samo namjeravao 'ohladiti i razblažiti inicijative otpora' te mu poručio da u tome neće uspjeti te da Živi zid nastavlja s pripremama za referendum bez ikakvog odstupanja kako bi se  građanima dalo priliku da odluče.

Podsjetio je i kako je zakon o lokalnim porezima jedan od 16 zakona porezne reforme ministra Zdravka Marića, izglasan je na brzinu, u žurbi, krajem prošle  godine te da je Živi zid tada glasao u cijelosti protiv te porezne reforme, koja je 'loša, protiv građana i našeg biračkog tijela'.

Vezano uz uvođenje poreza na nekretnine Sinčić je osudio 'licemjerje i oprtunizam HDZ-a, SDP-a i Mosta'.

Za SDP je rekao da je zagovarao uvođenje poreza za nekretnine dok je bio na vlasti, a sada su u oporbi oštro protiv, dok je HDZ u oporbi bio protiv takvog uvođenja, a sada na vlasti uvodi takav porez.

Posebno se okomio na oportunizam Mosta koji je, kaže, upravo bio osnova koja je 'zatvorila saborsku većinu' i iznijela tu štetnu poreznu reformu, a sada iz njihovih se redova čuju  glasovi o odgodi.

Upozorio je i kako dug države raste te da je kriza vrlo izvjesna, te stoga može očekivati samo porast poreza. 'Trend je katastrofalan i naravno da će vlada prebaciti teret na građane', smatra Sinčić.

  • +4
Živi zid o porezu na nekretnine Izvor: Cropix / Autor: Damjan Tadic / CROPIX

Bunjac: Odgoda poreza je nastavak konfuzne politike ove vlade

Saborski zastupnik Živog zida Branimir Bunjac ustvrdio je kako je najava odgode uvođenja poreza na nekretnine od strane premijera nastavak konfuzne politike ove vlade, koja luta i nema jasne odgovore na posljedice poreza koje ministarstvo financija nameće građanima.

Podsjetio je i kako su u HDZ-u u svom programu za drugu godinu mandata najavili snižavanje stope PDV-a na 24 posto, a sada se od toga odustaje. U svom stranačkom programu, kaže, naveli su i da se porez na nekretnine ne može uvesti jer nisu riješeni imovinsko-pravni odnosi.

'To nam sugerira da netko izvan HDZ-a nastoji utjecati na poreznu politiku koju provodi vlada', ustvrdio je Bunjac aludirajući na banke, odnosno financijske centre moći koji 'toliko ustrajavaju na oporezivanju, odnosno oduzimanju nekretnina građanima'.

Smatramo da je ovo zadnja crta obrane interesa hrvatskih građana i da ni po koju cijenu ne smijemo dopustiti da niti na velika niti na mala vrata građani ostaju bez svojih nekretnina jer onda praktički ostaju bez ikakvog uporišta za dugoročno održivu egzistenciju, poručio je Bunjac.

Lukanić: Referendum je nacionalni, nadstranački projekt  

Glavni tajnik Živog zida Tihomir Lukanić istaknuo je da je referendum 'nacionalni , nadstranački projekt' te  pozvao sve kolege iz udruga, sindikata, stranaka, bez obzira na svjetonazor i ideologiju, da im se pridruže.

Upitan za komentar na izjave pravnih stručnjaka kako pitanja fiskalne politike nije moguće staviti na referendum, Sinčić je odgovorio da će sve ovisiti o referendumskom pitanju te dodao: 'Koliko pravnika, toliko mišljenja'.

Jako smo oprezni oko pitanja da ga 'politički Ustavni sud' ne bi proglasio neustavnim, rekao je Sinčić te istaknuo da se referendumom može mijenjati i Ustav jer je načelo volje naroda jače od bilo kakvog ustavnog suda ili parlamenta.