TPORTALOV KALKULATOR

Prvi donosimo: Izračunajte koliko će vas stajati porez na nekretnine kada ga uvedu

  • Autor: Zoran Korda
  • Zadnja izmjena 09.08.2017 10:57
  • Objavljeno 09.08.2017 u 06:54
Tportalov kalkulator omogućava vam da izračunate svoju poreznu obvezu

Tportalov kalkulator omogućava vam da izračunate svoju poreznu obvezu

Izvor: Profimedia / Autor: Neven Bučević

Rokovi za dostavu podataka i izračun porez na nekretnine sve su bliži, a većina vlasnika nekretnina još ne zna što ih čeka. Unatoč tome što vladajući, pod pritiskom javnosti razmatraju odgađanje uvođenja toga poreza, tportal je u suradnji s konzultantskom tvrtkom LibusoftCicom, kako bi otklonili nedoumice, pripremio kalkulator za izračun poreza. Dovoljno je ubaciti tražene parametre i dobit ćete informativan izračun porezne obveze

Mogućnost odgode poreza na nekretnine, najavio je premijer Andrej Plenković u središnjem dnevniku HTV-a u utorak, no nije pojasnio ni na koje razdoblje bi se odgoda odnosila, ni što bi se eventualno mijenjalo, ako uopće išta.

Prema najavama iz Porezne uprave, porezna obveza za većinu vlasnika ne bi trebala biti veća od postojeće komunalne naknade.

Za obračun poreza će se, pored postojećih parametara za izračun komunalne naknade, koristiti i novi koeficijenti kojima se vrednuju starost i stanje nekretnine.

Osnovne veličine (vrste koeficijenata i raspon njihovih vrijednosti) odredila je država Zakonom o lokalnim porezima, a gradovi i općine samostalno donose odluke o vrijednosti boda, koeficijentima zona i namjene te rokovima plaćanja.

Dakle, porezna obveza izračunava se na temelju šest parametara koji se međusobno množe: površina u m² x vrijednost boda x koeficijent zone x koeficijent namjene x koeficijent dobi x koeficijent stanja

Tportalov kalkulator omogućava vam da izračunate svoju poreznu obvezu na temelju postojećih koeficijenata za obračun komunalne naknade, uz dodatak novih koeficijenata koji se odnose na stanje i starost nekretnine.  

Točan izračun porezne obveze pripremit ćemo do kraja studenog do kada gradska i općinska vijeća trebaju donijeti svoje Odluke o porezu na nekretnine kada ćemo imati sve parametre.

Ministar financija Zdravko Marić

Ministar financija Zdravko Marić

Izvor: Cropix / Autor: Goran Mehkek

Koliko će vam iznositi porezna obveza  nakon uvođenja poreza na nekretnine? 

Kliknite na INFORMATIVNI KALKULATOR koji je pripremio tportal u suradnji s tvrtkom LibusoftCicom.

Kako bi se lakše snašli donosimo vam detaljno objašnjenje za svaki parametar koji trebate unijeti u kalkulator.

Površina u m². Porez se obračunava na tzv. korisnu površinu stambenog prostora. Ona obuhvaća stambeni prostor i ostale korisne površine poput balkona, garaža i sl. pri čemu se ostale površine korigiraju odgovarajućim koeficijentima. Primjerice za lođu je koeficijent 0,75, za natkrivenu terasu 0,50, za nenatkrivenu terasu 0,25, za garažno mjesto u zajedničkoj garaži 0,50.

Vrijednost boda određuje grad ili općina. Primjerice, odlukom iz 2007. grad Zagreb je odredio vrijednost boda od 0,87 kuna po m² nekretnine. Vrijednost boda izražena je na mjesečnoj razini što znači da za godišnji izračun poreza vrijednost boda treba pomnožiti s 12.   

Gradovi i općine građanima šalju obrasce za obračun poreza na nekretnine

Gradovi i općine građanima šalju obrasce za obračun poreza na nekretnine

Izvor: Pixsell / Autor: Ivica Galovic/PIXSELL

Koeficijent zone ovisi o lokaciji nekretnine odnosno pogodnosti položaja i komunalnoj opremljenosti određenog područja. Zakonom je određeno da je najviši koeficijent 1, a odnosi se na nekretnine u prvoj zoni grada (općine). Primjerice, u Zagrebu postoji devet zona, a koeficijent se kreće od 0,2 (9. zona) do 1 (1. zona).  

Koeficijent namjene ovisi o vrsti nekretnine. Zakonom je određeno da je za stambeni prostor koji služi za trajno stanovanje te za garažni prostor i druge pomoćne prostorije koeficijent jedan. Za ostale prostore zakonom je predviđen širok raspon koeficijenata. Tako za stambeni prostor koji ne služi za trajno stanovanje (kuće za odmor, prazni stanovi) te za stambeni prostor koji služi građanima za iznajmljivanje koeficijent može biti od 1 do 6, a za poslovne prostore od 1 do 10.

Primjerice, u Zagrebu je koeficijent poslovnih nekretnina za proizvodne djelatnosti od 3 do 5, a za uslužne djelatnosti od 7 do 10.

Za većinu vlasnika nekretnnia porezna obveza ne bi trebala biti veća od postojeće komunalne naknade.

Za većinu vlasnika nekretnnia porezna obveza ne bi trebala biti veća od postojeće komunalne naknade.

Izvor: Pixsell / Autor: Profimedia

Kada je riječ o kućama za odmor po sadašnjim pravilima plaćaju se dva davanja: komunalna naknada koja se obračunava po istim kriterijima kao i za druge stambene nekretnine te i poseban porez na kuće za odmor. Ove dvije naknade ubuduće će se objediniti tako da se u izračun uvede koeficijent namjene veći od 1.   

Vrijednost boda, koeficijent zone i koeficijent namjene možete pronaći u rješenju kojim vam je određena visina komunalne naknade. Ako nemate rješenje, ove podatke možete provjeriti u Službenom glasniku grada (općine) u dokumentu Odluka o komunalnoj naknadi.   

Koeficijent stanja kreće se od 0,8 do 1,2, pri čemu se koeficijent 0,8 odnosi na prostore koji nisu prikladni za uporabu, koeficijent 1 za prostore koji su prikladni za uporabu sukladno svojoj namjeni, a koeficijent 1,2 za prostore koji su prikladni za uporabu i raspolažu dodatnim sadržajima (bazen, sportski teren, heliodrom i sl.).

Koeficijent dobi ovisi o godini izgradnje. Zakonom je određeno da je za nekretnine izgrađene do 1940. godine koeficijent 0,8, za nekretnine izgrađene od 1941. do 1970. godine 0,9, za nekretnine izgrađene od 1971. do 1987. godine jedan, za nekretnine izgrađene od 1988. do 2005. godine 1,1 te za nekretnine izgrađene od 2006. godine i dalje 1,2. Ako je na objektu izvedena rekonstrukcija sukladno propisima o gradnji, koeficijent dobi utvrđuje se prema razdoblju rekonstrukcije.

tportal

Izvor: tportal.hr / Autor: Ivan Grgić

Ako pođemo od pretpostavke da se koeficijenti za izračun komunalne naknade neće mijenjati, razlika između postojeće komunalne naknade i budućeg poreza ovisit će isključivo o stanju i starosti nekretnine.

Dakle, ako ste vlasnik stambenog prostora koji je izgrađen u razdoblju od 1971. do 1987. koji nema dodatne sadržaje porez bi vam trebao biti jednak komunalnoj naknadi.

Ako ste pak vlasnik stambenog objekta izgrađenog prije 1971. godine i/ili ako je objekt u lošem stanju porezna obveza smanjit će vam se do 36 posto u odnosu na komunalnu naknadu.    

Oštrije porezne škare zahvatit će vas ako ste vlasnik stambene nekretnine mlađe od 30 godina i(li) ako posjedujete luksuznu nekretninu s dodatnim sadržajima (bazen, sportski teren i sl.). U tom slučaju porezna obveza bi vam mogla narasti čak i do 44 posto u odnosu na postojeću komunalnu naknadu.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!