ŽIVOM ZIDU 8 MANDATA

Sinčić: Koalicija HDZ-SDP je sigurna, to je interes stranih centara moći

11.09.2016 u 19:20

  • +6

Doček rezultata parlamentarnih izbora 2016. u stožeru Živog zida

Izvor: Pixsell / Autor: Slavko Midžor

Bionic
Reading

Koaliciju okupljenu oko Živog zida, čiju okosnicu čine Živi zid, Uvijek frankeri i Promijenimo Hrvatsku, očekuje Vladimira Palfi u hotelu Antunović. Prema prvim nepotpunim rezultatima DIP-a, osvojili su osam mandata

00:50 Čelnik Živog zida Ivan Vilibor Sinčić ustvrdio je u nedjelju kako je koalicija Jedina opcija mogla ostvariti i bolji rezultat od osam mandata da je bila više medijski zastupljena te ocijenio da će doći do velike koalicije SDP-a i HDZ-a, poručivši da Jedina opcija neće koalirati ni s kim.

'Veoma smo zadovoljni. Rezultat je fenomenalan. Da smo bili više medijski zastupljeni, moglo je biti i mnogo bolje. Naša koalicija će ostati jedinstvena, ovo je tek početak. Okupljeni smo i ujedinjeni oko programa te je jedino što nas zanima program koji će riješiti probleme građana', kazao je Sinčić.

Ne boji se, kaže, osipanja u koaliciji jer su ušli u nju s namjerom da ona ostane jedinstvena. 'Jedina opcija i Živi zid su stabilni', poručio je.

Smatra da će doći do velike koalicije zato što je to cilj SDP-a i HDZ-a, kao kad su se birali ustavni suci, da zaštite svoju moć, privilegije i imovinu, a jedino bi im to osigurala velika koalicija. 'Da sad kroje neke vlade s Mostom i manjincima, to bi bile nestabilne vlade i trajalo bi kratko - interes je samih centara moći da postoji stabilnost, a jedini odgovor na to je velika koalicija', ustvrdio je čelnik Živog zida.

Upitan naginje li više nekoj opciji, rekao je da ne naginju nikome te ponovio da neće koalirati ni s kime. 'Nećemo biti zavoj gnojnoj rani velikih stranaka. Došlo je vrijeme da lagano iskrvave. Mi smo budućnost', poručio je Sinčić.

Ustvrdio je da, ako i dođe do koalicije Mosta i HDZ-a, ta vlada neće potrajati, pa će za godinu dana opet biti izbori.

Upitan jesu li spremni razgovarati s HDZ-om ili SDP-om, kazao je da u Saboru svi sjede u istoj zgradi i ne mogu ne razgovarati o nečemu. Na eventualnoj kavi bi im, ističe, poručili zašto nije moguće raditi s njima i gdje su kobno pogriješili.

Sinčić je najavio da će Jedina opcija sačekati konačne rezultate i organizirati sastanak unutar koalicije kako bi vidjeli kako će djelovati u Saboru.

23:11
Nekoliko minuta poslije 23 sata čelnik Živog zida Ivan Vilibor Sinčić dao je izjavu za Novu TV u kojoj je rekao kako je koalicija postigla velik uspjeh, ali da je to tek početak. 'Očekivali smo ovo, nego što. Ovo će se isplatiti hrvatskim biračima', rekao je Sinčić i dodao kako koalicija ostaje solidna i postojana. Na pitanje o nezadovoljnom Hrvoju Runtiću, kandidatu Živog zida, koji je preko Facebooka izrazio nezadovoljstvo stanjem u stranci i koaliciji, Sinčić je ponovio kako je Runtić i dalje član Živog zida. Smatra kako je sigurno da će se dogovoriti velika koalicija HDZ-a i SDP-a jer više nema prepreka za to. 'To je interes stranih agentura, stranih centara moći, a mi ćemo biti kvalitetna oporba', rekao je Sinčić. Ivan Lovrinović rekao je da su postigli izvanredan uspjeh, ali je podsjetio da su prije mjesec dana najavili kako će biti najveće iznenađenje izbora te da će tek sada početi jačati.

22:25
Nakon objave prvih nepotpunih rezultata Državnog izbornog povjerenstva, prema kojima koalicija Jedina opcija dobiva osam mandata, bivši mostovac Ivica Mišić (Promijenimo Hrvatsku) rekao je kako je postignut velik uspjeh, ali da im još ne zvone telefoni s ponudama za koalicije. 'Rano je o tome sada raspravljati i imat ćemo tijelo koje će odlučiti o tome što će se dalje događati, rekao je Mišić za Novu TV. Iako je ustvrdio kako biti u oporbi nije loša stvar, dodao je da će pokušati vidjeti što je najbolje, kako za Živi zid, tako i za ostale članice koalicije. Odbacio je pomisao na raspad koalicije, navodeći kako ni iz Mosta ne bi izašao 'da je Božo htio uraditi nešto što je trebao' i da bi, da je to učinio, sada imao 30 zastupnika.




21:40 Tihomir Lukanić
iz Abecede demokracije rekao je kako 'sada slijede razgovori sa svima koji uspiju ostvariti saborske mandate' te da će oformiti vijeće koje će odlučiti o daljnjim razgovorima s drugim strankama.

20:30
'Zadovoljni smo za sada i vidjet ćemo kako će sve ispasti. Živi zid će ostati konstruktivna oporba. Ne znamo konačan rezultat. Kada dođu službeni rezultati, sjest ćemo s koalicijskim partnerima. Možemo kvalitetno iz oporbe provoditi svoje ideje. Velika je razlika između jednog i sedam zastupnika. Moći ćemo vršiti veći pritisak. Ne bojimo se rasipanja koalicije. Ja sam i za prošle izbore rekla da ću dijeliti mandat s kolegom koji je na listi ispod mene jer imam malo dijete. Pokazali smo da nismo kratkotrajni bljesak. Mi imamo ideju i nikada je ne bismo izdali. Lovrinović je sklon Sinčiću i vjerujem da će se do kraja boriti zajedno', kazala je supredsjednica Živog zida i Sinčićeva životna partnerica Vladimira Palfi

19:51
Nakon objave izlaznih anketa, prema kojima koalicija okupljena oko Živog zida dobiva sedam mandata, stranka je zahvalila svima na Twitteru.

19:30 Ivan Pernar je kazao da su očekivali malo više od sedam mandata, koliko im daju izlazne ankete - 'osam, plus, minus dva'. 'Ispalo je sedam, volio bih da je osam ili deset, no nije još ništa gotovo', rekao je Pernar. Naglasio je da i dalje stoje pri odluci da ne koaliraju ni s jednom strankom. 'Bolje novi izbori nego služiti marionetskoj vladi', poručio je Pernar.

19:25
'Vjerodostojna smo stranka i ljudi. Ono što smo govorili cijelo vrijeme, tako ćemo se i držati. Za razliku od HDZ-a, ostat ćemo vjerodostojni', kazao je jedan od čelnih ljudi Živog zida Ivan Pernar

19:10
Vlada optimizam te dobra atmosfera. Prolomio se velik pljesak kada su stigle izlazne ankete. 'Zadovoljni smo brojkama. Aktualna koalicija ima četiri saborska zastupnika, a sedam smo priželjkivali, i ne bi nas iznenadilo da ih bude i više. Smatramo da su birači povjerovali da se radi o istinskim ljudima koji žele centar, imaju energije, iskustva i znanja i treba im dati povjerenje... Pored njihove energije, došli smo mi, iskusni ljudi. Imali smo snage i pokazali principijelnost u ovom vremenu, koliko smo u politici', kazao je Juro Martinović

Koalicija Jedina opcija, čiju okosnicu čine Živi zid, Uvijek frankeri Promijenimo Hrvatsku, organizirala je doček rezultata parlamentarnih izbora u hotelu Antunović, a rezultate prvih izlaznih anketa okupljeni članovi i podržavatelji dočekali su s oduševljenjem.