TOPNIČKI DNEVNICI

Šimonović: Zašto Brammertz inzistira?

04.12.2009 u 13:58

Bionic
Reading

'Djelomično sam zadovoljan usmenim izvješćem haškog tužitelja Sergea Brammertza. Postignut je napredak u odnosu na pisano izvješće, ali je zabrinjavajuće njegovo inzistiranje na brzom provođenju istrage o topničkim dnevnicima', rekao je ministar pravosuđa Ivan Šimonović u 'Poligrafu' Hrvatskog radija

Kada je riječ o pronalasku topničkih dnevnika, Međuresorna skupina dosad je saslušala velik broj osoba i ponovno su pretraženi arhivi. Slično je jučer izjavila i premijerka Jadranka Kosor. Ivan Šimonović je priznao da je jedno vrijeme bilo nereda u dokumentaciji. Rekao je da je dio dokumentacije zbog nemara izgubljen, a dio otuđen, javlja HRT

Opovrgnuo je tezu da je podrška SAD-a u Vijeću sigurnosti uvjetovana slanjem dodatnih vojnika u Afganistan. Pohvalio se i da je podrška stigla i od Francuske, koja je dosad bila neutralna.

Saborski zastupnik SDP-a Neven Mimica rekao je da je Hrvatska nekoliko puta pokušavala dokazati da je Sudsko vijeće Haškog suda nadležno za odlučivanje o razini suradnje s Hrvatskom, a ne haški tužitelj. Ponovio je stajalište svoje stranke da povećavanje broja vojnika nije jedini način da se pridonese stabilizaciji Afganistana.

Novinar Novog lista Denis Romac smatra da je inzistiranje na topničkim dnevnicima Brammertzov pokušaj da spasi dio optužnice protiv generala Čermaka, Gotovine i Markača. Izveo je niz svjedoka koji nisu uspjeli dokazati tezu o prekomjernom granatiranju pa mu za dokazivanje te teze trebaju dnevnici, rekao je.

Politolog Pavle Kalinić smatra da se Haag pretvorio u politički sud, što mu je najveći problem. Kada je riječ o Afganistanu, smatra da će RH povećati broj vojnika, čime će izraziti zahvalnost SAD-u koji je pogurao njezin ulazak u NATO. Od 110.000 stranih vojnika Hrvatska u Afganistanu ima 294 vojnika.