OBNOVLJENO PROČELJE POVIJESNE ZGRADE

Simbolu Vukovara - Radničkom domu - vraćena nekadašnja ljepota

08.04.2013 u 14:45

Bionic
Reading

Najpoznatiji arhitektonski spomenik u središtu Vukovara, Radnički dom, koji je bio razrušen tijekom tromjesečne opsade grada 1991. godine, ponovno je dobio svoj nekadašnji sjaj. U sklopu projekta vrijednog 1,64 milijuna eura, koji je dvije godine provodio Program Ujedinjenih naroda za razvoj (UNDP), potpuno je obnovljeno pročelje zgrade i provedene su konzultacije sa svim skupinama unutar zajednice grada o budućoj namjeni unutrašnjeg prostora

Svečanosti na kojoj je predstavljeno novo lice Radničkog doma, nekad poznatog kao Grand hotel, nazočili su i predsjednik Ivo Josipović, potpredsjednik Europskog parlamenta Miguel Angel Martínez, predsjednik Hrvatskog sabora Josip Leko, ministar branitelja Predrag Matić, stalna predstavnica UNDP-a Louisa Vinton te vukovarsko-srijemski župan Božo Galić. Domaćini su im bili gradonačelnik Vukovara Željko Sabo i šef Delegacije EU-a u Hrvatskoj Paul Vandoren

Dobri duh Vukovara

'Iz povijesti Radničkog doma lako zaključujemo kako ga je bilo teško i dugotrajno graditi. S druge strane, naša povijest pokazuje kako je lako razoriti. Svi znamo da je teže graditi nego rušiti i upravo u tome leži naša odgovornost', rekao je na svečanosti predsjednik Josipović.

'Poruka projekta Radničkog doma je 'nikad više', ali isto tako, ako smo imalo mudri, moramo se prisjetiti kako je i svijet u povijesti u nekoliko navrata već rekao 'nikad više', pa opet je svoju djecu gurnuo u mržnju i rat. I eto nas opet danas u trenutku kada kažemo 'nikad više'. Iskreno vjerujem da naša generacija ima snagu i mudrost da to i ostvari', dodao je Josipović uz uvjeravanje kako 'snaga budućih generacija ovisi o tome postoji li danas ta snaga'.

Poticaj za obnovu Radničkog doma stigao je iz Europskog parlamenta 2011. godine kao dio regionalne inicijative za promicanje poslijeratne obnove i pomirenja kroz restauraciju arhitektonskih spomenika razrušenih u ratu od 1991. do 1995. Europski parlament dao je milijun eura, dok je Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova EU-a, kroz Fond za obnovu i razvoj grada Vukovara, sudjelovalo s preostalih 640.000 eura.

'Kada pogledate ovu zgradu projekt govori sam za sebe. Vidio sam stare razglednice zgrade kada je to bio hotel Grand i s užasom vidio kako je zgrada izgledala poslije rata. Ako smo uspjeli izliječiti neke od posljedica rata vjerujem da je novac europskih poreznika dobro iskorišten', poručio je potpredsjednik Europskog parlamenta Miguel Angel Martínez.

Veleposlanik Vandoren podsjetio je kako je 'Radnički dom važan simbol bogate povijesti multikulturalnog grada Vukovara' te dodao kako objekt 'neće ostati u srcima kao uspomena na kobno razaranje i podjelu, nego njegovo ponovno rađanje najavljuje prosperitetnu budućnost Vukovara u duhu pomirenja'.

'Beskrajno smo ponosni što smo pridonijeli obnovi ove znamenite zgrade. Radnički dom ima priliku ponovno dobiti svoju nekadašnju ulogu u srcu ove raznolike i skladne zajednice. Međutim, dok se ne prikupi dovoljno sredstava za obnovu unutrašnjosti zgrade, ona će ostati prelijepa, ali prazna školjka', upozorila je UNDP-ova predstavnica Louisa Vinton.


Obnova povijesno identičnog pročelja te krova i podruma počela je, pod vodstvom UNDP-a, u svibnju 2011. godine. Zbog zaštićenog statusa zgrade, radovi na obnovi uključivali su mukotrpan rad više od 30 restauratora kako bi se ponovno izradili originalni dekorativni elementi i stolarija. Najmanje 1.500 kiparskih elemenata odliveno je u kiparskom ateljeu u blizini Zagreba te prevezeno u Vukovar gdje su montirani na završeno pročelje.

'Prije 22 godine na ovim prostorima dogodila se najveća bitka na od Drugog svjetskog rata, a njene posljedice i rane bile su velike i teške. Simbolika obnove Radničkog doma upravo je u obnovljenoj fasadi, dok unutrašnjost zahtijeva još puno truda i sredstava da se potpuno obnovi. Tako je i s građanima ovoga grada. Potrebno je puno da se obnovi unutrašnjost duša ovih ljudi i zato sve molim za razumijevanje', poručio je ministar Matić i sâm vukovarski branitelj.

I njegov suborac, danas gradonačelnik Vukovara Željko Sabo nije krio oduševljenje završetkom obnove pročelja Radničkog doma. 'Siguran sam da će nakon završene prve faze obnove sljedeći prioritet hrvatske Vlade biti obnova unutrašnjosti zgrade kako bi napokon bila u upotrebi te služila svemu onome čemu je služila i prije nego što je bila opustošena u ratu', rekao je Sabo.

Radnički dom je registrirani arhitektonski spomenik visoke A kategorije. Od svog otvorenja 1897. godine kao gradski hotel Grand, pa do ratnog razaranja 1991, bio je društveno i kulturno središte raznolikog stanovništva. Procjenjuje se da za obnovu unutrašnjosti treba 2,75 milijuna eura

Na svečanosti je prikazan i kratak dokumentarno-reportažni film 'Dobri duh Vukovara'.