SDP-OVCI SUZDRŽANI

Šibensko-kninska županija rekla 'ne' vađenju nafte kod Kornata

Bionic
Reading

Vijećnici Šibensko-kninske županije većinom su glasova jučer donijeli odluku o neprihvaćanju istraživanja i eksploatacije ugljikovodika ispred Kornata i Žirja, i to na istražnim poljima 8, 10 i 11. 'Činimo to zbog nepoštivanja niza važećih zakonskih odredbi. Kopa se u našem dvorištu, a nije nas se ništa pitalo o tome', jasan je bio župan Goran Pauk

Protiv bušenja Jadrana u poljima 8, 10 i 11 bili su HDZ-ovci vijećnici, suzdržani su bili SDP-ovci i vijećnici Stipe Petrine, a HNS-ovka Vlatka Duilo jedina je digla ruku za navedena istraživanja, prenosi portal šibenik.in.

'Da je HDZ-ova vlada 2007. donijela ZERP, svega ovoga danas ne bi bilo', mišljenja je bio nezavisni Stipe Petrina, kojemu je, kaže, nejasno to licemjerje i namjerno zaboravljanje koje HDZ-ovci godinama prakticiraju.

Hrvatska je, nastavlja, toliko dužna da odluku o bušenju Jadrana nije donijela sama, već su to učinili vjerovnici.

Župan Pauk nije se složio s Petrinom i ne misli da bi nas zaštićeni ekološki ribarski pojas danas zaštitio od eksploatacije ugljikovodika i plina, a jednake su mu, tvrdi, i ova i ona vlada.

'Sve su to naše vlade, nema naše i vaše. Ne pozivajmo se na prošlost, a današnja Vlada griješi jednako kao što je nekad griješila HDZ-ova', kazao je Pauk i istaknuo da pitanje bušenja Jadrana treba dignuti na veću razinu i zaboraviti politička opredjeljenja jer je riječ o nacionalnom blagu kojemu prijeti narušavanje.

Jedina koja je glasala za istraživanje ugljikovodika bila je HNS-ovka Vlatka Duilo javlja portal Tris. Držeći stranu HNS-ovom ministru Ivanu Vrdoljaku, podsjetila da se Jadran buši već četiri desetljeća, a u javnosti se stvara dojam kako je to projekt vlade Zorana Milanovića i kako njime po prvi put stižu platforme u Jadran.

'Činjenica je da su s naše strane Jadrana i sada 133 bušotine i 19 platformi, a s talijanske daleko više. Istra je turistički najrazvijenija hrvatska regija, a naftne platforme su godinama uz istarske obale i to se nimalo negativno ne odražava na turizam', isticala je kao ključni argument u prilog istraživanja ugljikovodika u Jadranu Duilo. A onda i pokušala poentirati: 'Jeste li vi za to da kutinska Petrokemija, a s njom i Luka Šibenik, kojoj je vlasnik, ode u stečaj? A kako će ga izbjeći ako ne bude imala jeftiniji plin koji će se crpiti iz Jadrana?', retorički je pitala skupštinare HNS-ovka.

Podsjetimo, javna rasprava o bušenju Jadrana trajala je do 16. veljače. Županija je prije mjesec dana organizirala i javnu tribinu na koju je pozvala ravnateljicu Agencije za ugljikovodike Barbaru Dorić kako bi se građani upoznali sa situacijom.

I tada i danas župan Pauk tvrdio je kako se pri izradi Okvirnog plana i programa napravio niz proceduralnih i stručnih propusta i pogrešaka poput one da Zakon o istraživanju i eksploataciji ugljikovodika nije usklađen sa Zakonom o pomorskom dobru i morskim lukama. Tvrdi i da je, prije provedbe Strateške procjene utjecaja Okvirnog plana i programa na okoliš, dodijeljeno 10 dozvola za istraživanje i eksploataciju ugljikovodika na Jadranu, što nije u skladu sa Zakonom o zaštiti okoliša.