sedam ozbiljnih zaduženja

Šibenski SDP demantira tvrdnje gradonačelnika o financijskoj stabilnosti

04.10.2023 u 13:03

Bionic
Reading

Šibenski SDP kritizirao je u srijedu izjavu gradonačelnika Željka Burića (HDZ) da je Šibenik "bez ikakvog duga, financijski moćan i stabilan grad‘", ustvrdivši da ga službeni podaci demantiraju, a Grad je podizao kredite kod komercijalnih banaka za tekuće poslovanje

Predsjednik šibenske organizacije SDP-a i potpredsjednik Gradskog vijeća Tonči Restović osvrnuo se na konferenciji za novinare na financijsko stanje Šibenika koji, prema službenim podacima objavljenim na internetskoj stranici Gradske uprave, ima kreditno zaduženje od oko 96 milijuna kuna.

Službeni podaci demantiraju Burića, ustvrdio je Restović dodajući kako ga je strah da Grad na kraju njegova mandata ne završi u financijskih nebulozama, kao što se dogodilo šibenskoj bolnici na kraju njegova ravnanja.

Petar Baranović, bivši dogradonačelnik Šibenika u mandatu SDP-ova gradonačelnika Ante Županovića, kaže kako je prava istina da Šibenik ima sedam ozbiljnih zaduženja, od čega je dio opravdanih kod Ministarstva financija, ali ima i kredite kod komercijalnih banaka, i to ne samo za razvojne projekte.

„Dizali su se krediti kod komercijalnih banaka za pokrivanje tekućih poslovanja Grada, a kad dižete takve kredite i laiku je jasno da ne postoji financijska idila”, kazao je Baranović.

Istaknuo je da teret otplate kredita i prihvatljivog poslovanja Šibenika prvenstveno nose građani i šibensko gospodarstvo.

Baranović pretpostavlja da su zbog kreditnih zaduženja, od kojih će jedna od zadnjih rata kredita, Ministarstvu financija za drugu fazu projekta Bikarac, biti podmirena tek 2041. godine, poskupjele usluge komunalnih poduzeća poput odvoza otpada, parkiranja, vode i gradskih vrtića.

Ne radi se o nikakvoj financijskoj superiornosti Šibenika u odnosu na druge sredine, već o objektivnim okolnostima poslovanja u jedinicama lokalne samouprave, uz niz nerealnih investicija, dodao je.

"Ako smo u krivu, a Šibenik financijski odlično stoji, pozivamo gradonačelnika da ispravi nepravdu i priključi se manje uspješnim sredinama, te da stavi Šibenik uz bok Petrinje, Vukovara ili Županje i umirovljenicima s najnižim primanjima isplati božićnicu”, poručio je Baranović.