traže pomoć

Sindikati Cesta Šibenik pisali županu: Radnicima nije isplaćena plaća za dane u štrajku, direktoru je

07.09.2023 u 12:40

Bionic
Reading

Savez samostalnih sindikata Hrvatske (SSSH) i Sindikat prometa i veza Hrvatske (SpiVH) uputili su u četvrtak pismo šibensko – kninskom županu Marku Jeliću tražeći da pomogne radnicima županijske tvrtke Ceste Šibenik, kojoj je nedavno uhićen direktor Robert Miljković

U otvorenom pismu zahtijevaju da Nadzorni odbor Cesta Šibenik žurno razriješi direktora i imenuje novu upravu, hitnu isplatu plaća za lipanj i srpanj, te povlačenje otkaza koje je osumnjičeni direktor Miljković dao četvorici radnika zbog navodnog poticanja na obustavu rada nakon odluke o neisplati plaća.

„Očekujemo da se ispunjenjem tih zahtjeva napokon stvore uvjeti za ozbiljan proces kolektivnog pregovaranja, što je bio ključni zahtjev štrajka i temelj postignutog dogovora o njegovom okončanju”, navode sindikalci.

Također upozoravaju da će Miljković umjesto opoziva biti privremeno suspendiran i za to vrijeme primati 70 posto plaće. To je još jedan od poteza koji daju naslutiti da se Ceste Šibenik vode u smjeru financijskog uništenja i likvidacije, poručuju.

„Unatoč činjenici što je štrajk bio zakonit, radnicima nije isplaćena plaća za dane u štrajku, ali je zato direktor plaću isplatio sebi. Nakon okončanja štrajka, uručeni su izvanredni otkazi četvorici radnika koji su ukazivali na nezakonitosti u radu direktora, a zbog navodnog poticanja ostalih radnika na obustavu rada”, stoji u pismu.

Sindikati ističu da se radi o radnicima na rukovodećim pozicijama bez kojih je poslovanje tvrtke trenutno obezglavljeno pa ne može funkcionirati te iz dana u dan gubi nove poslove. Zbog svega štetu trpe Ceste Šibenik, radnici i investitori, naglašavaju.

Miljković je uhićen prošlog vikenda i nalazi se u pritvoru, a sumnjiči ga se za sedam kaznenih djela kojima je tvrtku oštetio za više od 40.000 eura. Unatoč tome, Miljković će nastaviti primati plaću umanjenu za 30 posto ukupnog iznosa.