ODBILI DATI CJENOVNIK USLUGA

Šibenska biskupija: Ne opterećujte čitatelje našim taksovnikom

26.11.2014 u 19:37

Bionic
Reading

Šibenska biskupija odbila je na upit portala ŠibenikIN predočiti takozvani taksovnik, popis usluga koje naplaćuju vjernicima, jer smatra da bi objava takvog sadržaja bila neprikladna, pa čak i skandalozna

Cjenik usluga, kakav imaju sve župe, novinari portala ŠibenikIN zatražili su nakon nedavne propovijedi pape Franje koji je pozvao vjernike da prijave svećenike koji im žele naplatiti održavanje misa za vjenčanja, krštenja, misne i druge naknade.

'Ne čini mi se uputno vaše traženje taksovnika naše Šibenske biskupije, koji je kao jedan od načina vjerničkog doprinosa zajednici Crkve kojoj se pripada, predložen onima koji mogu darovati, a neobavezan onima koji nemaju, da bi ga se stavljalo u prvi plan kao neki cjenik u prostoru crkve, što nije dobro, kako reče Papa, ili slično 'nalijepljen' na vaš internetski portal, kao na vrata (crkve) da prije nego li i uđeš u crkvu zbog isticanja sporednog u crkvi promašiš i previdiš ono bitno u njoj', stav je don Krešimira Mateše iz šibenske župe sv. Jakova koji smatra da i sam papa Franjo smatra neprikladnim, čak i skandaloznim isticati ili pretpostavljati materijalno kao put do postizanja spasenja ili duhovnog bogatstva ponuđenog u Crkvi.

Iz vlastite prakse u mom svećeničkom djelovanju, kaže don Mateša, mogu reći da uvijek kao vrhovni zakon u Crkvi imam pred očima spasenje duša i duhovno dobro vjernika kojima sam poslan, a materijalnu stranu na mjestu koje joj pripada.

'Čitatelje svog portala ne opterećujte predočavanjem nekakvih podataka iz našega taksovnika. Jer oni kojima će to kao vjernicima trebati, naći će ga u svakom župnom uredu, a drugima koji su vjernici udaljeni od redovitog života svojih župa, biskupije i Crkve ili trećima koji nisu vjernici ili su, štoviše, antiteisti - to bi na vašem portalu moglo prije postati izazov za krivo shvaćanje ili napadanje Crkve, nego tekst koji će poslužiti pravoj informaciji čitateljima', poručio je don Krešimir Mateša novinaru ŠibenikIN-a