VLADA VS. DRŽAVNI SLUŽBENICI

'Shvaćamo da je zemlja u krizi, ali želimo zadržati postojeće'

12.07.2012 u 16:20

Bionic
Reading

U Banskim dvorima održan je prvi sastanak pregovaračkih odbora Vlade i sindikata državnih službi o novom Kolektivnom ugovoru za državne službenike i namještenike, ali nikakve detalje nisu željeli otkriti, osim da se nadaju da će u dobroj vjeri postići dogovor koji će zadovoljiti obje strane

Što Jagić očekuje

Vlada i sindikati državnih službi na današnjem su sastanku, za koji obje strane kažu da je prošao u ugodnom ozračju, potpisali protokol za daljnje pregovaranje te zakazali za iduću srijedu sastanak oko novog Kolektivnog ugovora za državne službenike i namještenike.

Do tada će Vlada sindikatima dostaviti svoj prijedlog, pa danas nitko nije želio govoriti o bilo kakvim detaljima niti komentirati mogućnost da Vlada i njima ponudi isto što i sindikatima javnih službi. I ministar rada te mirovinskog osiguranja Mirando Mrsić te predsjednik Sindikata policije Dubravko Jagić istaknuli su da je riječ o dvije potpuno odvojene i posve različite stvari.

Naime, kolektivni ugovor za javne službe vrijedi do listopada sljedeće godine, a državnim službenicima i namještenicima istječe 31. srpnja ove godine pa će oni pregovarati o novom TKU, dok su javne službe pregovarale o izmjenama TKU-a.

Niti ranije, uoči sastanka na koji su pristigli svi sindikalni predstavnici državnih službenika i namještenika, Jagić nije želio prejudicirati ishod pregovora, a što se tiče očekivanja samo je kratko bio kazao: 'Naša je želja da zadržimo postojeće, shvaćamo da je zemlja u krizi, ali idemo se probati dogovoriti'.

Nakon pregovora s državnim službenicima i namještenicima, na rasporedu je sjednica Gospodarsko-socijalnoga vijeća, na čijem su dnevnom redu Zakon o reprezentativnosti, stanje i budućnost socijalnog dijaloga te problematika tvrtke Dioki.