POZDRAV SUNCU

Hladno vam je, a grijete se na toplanu? Možete se priključiti i prije službenog početka sezone grijanja. Iz HEP Toplinarstva imaju nekoliko važnih poruka

22.09.2022 u 16:04

Bionic
Reading

Toplane u Sarajevu jutros su počele s grijanjem jer je prethodnih dana srednja dnevna temperatura zraka bila 12 stupnjeva ili niže. I u Hrvatskoj se očekuje početak sezone grijanja, a osobito nestrpljivi su brojni Zagrepčani koji zbog promjene cijevi već danima, pa i tjednima nemaju ni toplu vodu. O svemu se za tportal očitovao Zdravko Zajec, direktor HEP-TOPLINARSTVA

Nekoć je sezona grijanja u Hrvatskoj, kao i u susjednim zemljama, počinjala kada bi temperatura tri uzastopna dana pala na 12 i niže, no to nije slučaj još od 2006. godine. Sada se, uz temperature, razmatraju i dugoročnije vremenske prognoze.

Iz HEP-TOPLINARSTVA podsjećaju da uključivanje grijanja u ogrjevnoj sezoni započinje na temelju odluke distributera toplinske energije kada se za to ostvare vremenski uvjeti.

'HEP-TOPLINARSTVO d.o.o. svakodnevno prati vanjske temperature zraka i dugoročnu prognozu Državnog hidrometeorološkog zavoda te će u skladu s navedenim donijeti odluku o početku uključivanja grijanja. Nakon donošenja odluke o početku uključivanja grijanja, uključenje se prvo vrši za dječje vrtiće, škole, staračke domove, dječje domove itd.

Ukoliko krajnji kupci žele da se započne s grijanjem u njihovoj zgradi prije službenog uključivanja grijanja u svim zgradama spojenim na toplinski sustav, predstavnici suvlasnika trebaju HEP-TOPLINARSTVU d.o.o. uputiti pisani zahtjev za uključivanjem grijanja', naveo je direktor Zdravko Zajec.

Naglašava da u ovom trenutku oko 200 zgrada u Zagrebu nisu spremne za grijanje, jer krajnji kupci još uvijek provode radove na unutarnjim instalacijama u svojim stambenim ili poslovnim prostorima.

'Predstavnici suvlasnika ili upravitelji tih zgrada prije početka punjenja unutarnjih instalacija grijanja trebaju dostaviti pisanu obavijest HEP-TOPLINARSTVU d.o.o. da su svi radovi na instalacijama završeni te da su instalacije spremne za prihvat toplinske energije. Nakon zaprimljene obavijesti, radnici HEP-TOPLINARSTVA d.o.o. će zgradu uvrstiti na prvi mogući slobodni termin za punjenje sustava grijanja', upućuje direktor Zajec.

Velika uloga predstavnika stanara

Prema važećim pravilima, ogrjevna sezona započinje najranije 15. rujna, a traje najkasnije do 15. svibnja naredne godine. Opskrba toplinskom energijom za grijanje započinje temeljem odluke distributera, a isporuka započinje kada to pisanim putem zatraži predstavnik stanara. Predstavnik može tražiti i prilagodbu satnice u režimu rada, kao i temperaturu, ako za to postoje tehnički uvjeti. Dnevni režim, po pravilniku, traje od 6 do 22 sata, a noćni od 22 do 6 sati. Količina toplinske energije, inače, mora osigurati temperaturu višu od 15 °C (± 1 °C) u prostorijama krajnjeg kupca.

Također, napominje da zbog ograničenja u količini pogonske vode raspoložive za punjenje instalacija te ograničenih ljudskih resursa nisu u mogućnosti istovremeno obaviti punjenje unutarnjih instalacija i uključivanje grijanja u svim zgradama spojenim na toplinski sustav čije instalacije su još uvijek prazne. Stoga pozivaju krajnje kupce i predstavnike suvlasnika da u što kraćem roku završe sve radove na instalacijama, kako bi njihova zgrada bila spremna za uključivanje grijanja čim nastupe vremenski uvjeti.

S početkom sljedećeg tjedna, HEP-TOPLINARSTVO završit će radove na revitalizaciji vrelovodne mreže uslijed kojih je 'manji dio krajnjih kupaca trenutno još uvijek bez tople vode te će za njih uspostaviti isporuku toplinske energije'.

  • +13
Vrelovod - radovi na zamjeni starih cijevi u Zagrebu Izvor: Cropix / Autor: Davor Pongracic / CROPIX

'Nakon završetka strojarskog dijela radova pristupit će se završnoj građevinskoj sanaciji prometnih i zelenih površina koje su bile u obuhvatu radova, nakon čega će se iste predati Zagrebačkom holdingu d.o.o, podružnicama Zagrebačke ceste i Zrinjevac, koje će izvršiti vraćanje prometnica, kolnika i zelenih površina u prvobitno stanje', najavio je Zdravko Zajec, zahvaljujući svim krajnjim kupcima i građanima Zagreba na velikom strpljenju i razumijevanju koje su pokazali za vrijeme trajanja radova revitalizacije vrelovoda.

Završno, direktor HEP-TOPLINARSTVA navodi da cijene za krajnje kupce tijekom ogrjevne sezone 2022./2023. ostaju nepromijenjene, sukladno Uredbi o otklanjanju poremećaja na domaćem tržištu energije, koju je donijela Vlada u sklopu jesenskog paketa mjera za ublažavanje rasta cijena zbog poskupljenja energenata. U sklopu paketa mjera iz veljače 2022., donesen je Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o porezu na dodanu vrijednost, na temelju kojeg se, počevši od obračunskog razdoblja za travanj na računima za toplinsku energiju primjenjuje PDV po stopi od 13 posto, umjesto dotadašnjih 25 posto.