POZDRAV SUNCU

Hladno vam je, a grijete se na toplanu? Možete se priključiti i prije službenog početka sezone grijanja. Iz HEP Toplinarstva imaju nekoliko važnih poruka

  • Autor: S. S.
  • Zadnja izmjena 22.09.2022 16:13
  • Objavljeno 22.09.2022 u 16:04
Zdravko Zajec

Zdravko Zajec

Izvor: Profimedia / Autor: VLAD ISPAS / ALAMY / ALAMY / PROFIMEDIA / Hrvatska gospodarska komora (HGK)

Toplane u Sarajevu jutros su počele s grijanjem jer je prethodnih dana srednja dnevna temperatura zraka bila 12 stupnjeva ili niže. I u Hrvatskoj se očekuje početak sezone grijanja, a osobito nestrpljivi su brojni Zagrepčani koji zbog promjene cijevi već danima, pa i tjednima nemaju ni toplu vodu. O svemu se za tportal očitovao Zdravko Zajec, direktor HEP-TOPLINARSTVA

Nekoć je sezona grijanja u Hrvatskoj, kao i u susjednim zemljama, počinjala kada bi temperatura tri uzastopna dana pala na 12 i niže, no to nije slučaj još od 2006. godine. Sada se, uz temperature, razmatraju i dugoročnije vremenske prognoze.

Iz HEP-TOPLINARSTVA podsjećaju da uključivanje grijanja u ogrjevnoj sezoni započinje na temelju odluke distributera toplinske energije kada se za to ostvare vremenski uvjeti.

'HEP-TOPLINARSTVO d.o.o. svakodnevno prati vanjske temperature zraka i dugoročnu prognozu Državnog hidrometeorološkog zavoda te će u skladu s navedenim donijeti odluku o početku uključivanja grijanja. Nakon donošenja odluke o početku uključivanja grijanja, uključenje se prvo vrši za dječje vrtiće, škole, staračke domove, dječje domove itd.

Ukoliko krajnji kupci žele da se započne s grijanjem u njihovoj zgradi prije službenog uključivanja grijanja u svim zgradama spojenim na toplinski sustav, predstavnici suvlasnika trebaju HEP-TOPLINARSTVU d.o.o. uputiti pisani zahtjev za uključivanjem grijanja', naveo je direktor Zdravko Zajec.

Naglašava da u ovom trenutku oko 200 zgrada u Zagrebu nisu spremne za grijanje, jer krajnji kupci još uvijek provode radove na unutarnjim instalacijama u svojim stambenim ili poslovnim prostorima.

'Predstavnici suvlasnika ili upravitelji tih zgrada prije početka punjenja unutarnjih instalacija grijanja trebaju dostaviti pisanu obavijest HEP-TOPLINARSTVU d.o.o. da su svi radovi na instalacijama završeni te da su instalacije spremne za prihvat toplinske energije. Nakon zaprimljene obavijesti, radnici HEP-TOPLINARSTVA d.o.o. će zgradu uvrstiti na prvi mogući slobodni termin za punjenje sustava grijanja', upućuje direktor Zajec.

Velika uloga predstavnika stanara

Prema važećim pravilima, ogrjevna sezona započinje najranije 15. rujna, a traje najkasnije do 15. svibnja naredne godine. Opskrba toplinskom energijom za grijanje započinje temeljem odluke distributera, a isporuka započinje kada to pisanim putem zatraži predstavnik stanara. Predstavnik može tražiti i prilagodbu satnice u režimu rada, kao i temperaturu, ako za to postoje tehnički uvjeti. Dnevni režim, po pravilniku, traje od 6 do 22 sata, a noćni od 22 do 6 sati. Količina toplinske energije, inače, mora osigurati temperaturu višu od 15 °C (± 1 °C) u prostorijama krajnjeg kupca.

Također, napominje da zbog ograničenja u količini pogonske vode raspoložive za punjenje instalacija te ograničenih ljudskih resursa nisu u mogućnosti istovremeno obaviti punjenje unutarnjih instalacija i uključivanje grijanja u svim zgradama spojenim na toplinski sustav čije instalacije su još uvijek prazne. Stoga pozivaju krajnje kupce i predstavnike suvlasnika da u što kraćem roku završe sve radove na instalacijama, kako bi njihova zgrada bila spremna za uključivanje grijanja čim nastupe vremenski uvjeti.

S početkom sljedećeg tjedna, HEP-TOPLINARSTVO završit će radove na revitalizaciji vrelovodne mreže uslijed kojih je 'manji dio krajnjih kupaca trenutno još uvijek bez tople vode te će za njih uspostaviti isporuku toplinske energije'.

  • +13
  • +10

Vrelovod - radovi na zamjeni starih cijevi u Zagrebu

Izvor: Cropix / Autor: Davor Pongracic / CROPIX

'Nakon završetka strojarskog dijela radova pristupit će se završnoj građevinskoj sanaciji prometnih i zelenih površina koje su bile u obuhvatu radova, nakon čega će se iste predati Zagrebačkom holdingu d.o.o, podružnicama Zagrebačke ceste i Zrinjevac, koje će izvršiti vraćanje prometnica, kolnika i zelenih površina u prvobitno stanje', najavio je Zdravko Zajec, zahvaljujući svim krajnjim kupcima i građanima Zagreba na velikom strpljenju i razumijevanju koje su pokazali za vrijeme trajanja radova revitalizacije vrelovoda.

Završno, direktor HEP-TOPLINARSTVA navodi da cijene za krajnje kupce tijekom ogrjevne sezone 2022./2023. ostaju nepromijenjene, sukladno Uredbi o otklanjanju poremećaja na domaćem tržištu energije, koju je donijela Vlada u sklopu jesenskog paketa mjera za ublažavanje rasta cijena zbog poskupljenja energenata. U sklopu paketa mjera iz veljače 2022., donesen je Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o porezu na dodanu vrijednost, na temelju kojeg se, počevši od obračunskog razdoblja za travanj na računima za toplinsku energiju primjenjuje PDV po stopi od 13 posto, umjesto dotadašnjih 25 posto.

Pratite nas na društvenim mrežama:

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!