nakon 20 godina

Serijski ubojica Charles Sobhraj 'Zmija' pušten iz nepalskog zatvora

23.12.2022 u 10:07

Bionic
Reading

Charles Sobhraj, osuđeni ubojica za kojeg policija kaže da je odgovoran za niz ubojstava 1970-ih i 1980-ih, pušten je u petak iz nepalskog zatvora nakon gotovo 20 godina provedenih iza rešetaka

Prozvan "bikini ubojica" na Tajlandu i "zmija", zbog svoje sposobnosti da izmigolji i izvuče nakon počinjenih zlodjela, Sobhraj (78), francuski državljanin, osumnjičen je za ubojstvo više od 20 turista sa zapada na "stazi hipija" kroz Aziju.

Očekuje se da će Sobhraj biti odveden iz zatvora u imigracijski odjel u glavnom gradu Katmanduu kako bi se pripremile isprave da se vrati u Francusku.

"Zatvorske vlasti predat će ga odjelu za useljeništvo danas", rekao je Sobhrajev odvjetnik Gopal Šivakoti Čintan u petak te dodao da će tada "imigracijski službenici dovršiti potreban proces kako bi ga vratili u njegovu zemlju".

Sobhraj je držan u zatvoru visoke sigurnosti u Nepalu od 2003., kada je uhićen pod optužbom za ubojstvo američke turistice Connie Jo Bronzich 1975., a odslužio je 19 godina od 20 godina kazne.

"Sretna sam i jako poštujem naše pravosuđe i Vrhovni sud", rekla je Sobhrajeva punica Sakuntala Tapa za ANI nakon što je objavljena vijest o njegovu oslobađanju.

Sobhraj je 2008. oženio Nihitu Bisvas, nepalsku državljanku i 44 godine mlađu ženu.

Pljačkaš, zavodnik, ubojica

On je zanijekao da je ubio Amerikanku, a njegovi odvjetnici rekli su da se optužba protiv njega temelji na pretpostavci.

Nekoliko godina kasnije Sobhraj je također proglašen krivim za ubojstvo Laurenta Carrierea, kanadskog prijatelja Connie Jo Bronzich.

No bio je osumnjičen za još mnogo ubojstava, uključujući i Tajland, gdje je navodno drogirao i ubio šest žena 1970-ih, od kojih su neke nađene mrtve na plaži u blizini ljetovališta Pataja.

Bio je u zatvoru u Indiji zbog trovanja skupine francuskih turista u glavnom gradu, New Delhiju, 1976., prije nego što mu se moglo suditi za optužbe protiv njega na Tajlandu.

Sobhraj je pobjegao iz indijskog zatvora Tihar 1986. nakon što je zatvorske čuvare drogirao kolačima u kojima su bile tablete za spavanje.

Policija je uhitila Sobhraja nekoliko dana kasnije u indijskoj saveznoj državi Goi na plaži.

Kip Sobhraja, s njegovom prepoznatljivom kapom sa šiltom, i dan danas se može vidjeti u restoranu u Goi. Bio je u zatvoru u Indiji do 1997. kada se vratio u Francusku.

Suradnici su ga opisali kao prevaranta, zavodnika, pljačkaša i ubojicu.

Pravi broj njegovih žrtava nije poznat.