zaustavljanje zaraze

Kambodža će kombinirati AstraZenecu i kineska cjepiva radi jačeg djelovanja

01.08.2021 u 12:36

Bionic
Reading

Kambodža će svojim građanima nuditi kombiniranu terapiju AstraZenecom i kineskim cjepivima u nastojanju da pojača djelovanje cjepiva i zaustavi širenje zaraze koronavirusom, posebno delta sojem koji se proširio iz Tajlanda, najavljeno je u nedjelju

Kambodžanski premijer Hun Sen, koji je u nedjelju započeo kampanju cijepljenja za djecu u dobi od 12 do 17 godina, rekao je da će treću dozu cjepiva najprije ponuditi najizloženijim radnicima kojih je u toj zemlji između pola milijuna i milijun.

“Osobama koje su se već cijepile sa Sinopharm i Sinovac cjepivima trebalo bi u trećoj dozi dati AstraZenecu kako bi se pojačalo djelovanje”, rekao je Hun Sen u govoru objavljenom na društvenim mrežama. “Građani koji su se cijepili najprije AstraZenecom trebali bi u trećoj dozi dobiti Sinovac”, dodao je.

Hun Sen je najavio da će njegova zemlja putem programa Covax nabaviti dodatne količine AstraZeneca cjepiva koje će se koristiti za pojačavanje djelovanja ostalih cjepiva, a da će Johnson & Johnson cjepivom biti cijepljeno starosjedilačko stanovništvo na sjeveroistoku zemlje.

U osam kambodžanskih pokrajina koje graniče s Tajlandom od ovoga tjedna traje karantena zbog širenja delta varijante virusa u tom području.

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) objavila je ovaj tjedan da je delta varijanta u Kambodži otkrivena među migrantima koji se preko kopnenih granica te zemlje vraćaju s Tajlanda te da je sada ta varijanta prisutna i u lokalnoj zajednici.

“Utrkujemo se protiv novih varijanti virusa. Moramo djelovati odmah i moramo djelovati brzo da ne bismo sutra požalili", rekao je Li Ailan, predstavnik WHO-a u Kambodži, u subotu.

Kambodža je većinu prošle godine u velikoj mjeri uspjela obuzdati širenje virusa, no zaraza je, prvi put otkrivena krajem veljače ove godine, do sada u toj zemlji zahvatila 77.919 ljudi i odnijela 1.420 života.