PROSVJED U ĐAKOVU

Seljaci protiv zatvaranja ureda Agencije za plaćanja

29.01.2013 u 15:52

Bionic
Reading

Nezadovoljni najavom zatvaranja područnih ureda Agencije za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju, u središtu Đakova prosvjedovalo je više od 150 seljaka na traktorima

'Ulaskom u EU i potpisivanjem raznih direktiva, u Hrvatskoj je broj podružnica ove Agencije za plaćanja u poljoprivredi srezan sa 60 na 20, a jedna od posljednjih koje bi se trebale zatvoriti je i ova u Đakovu', upozorio je na prosvjedu Matija Brlošić, predsjednik udruge Brazda.

Podsjetio je, prenosi Večernji list, kako je na području Đakovštine više od 3.000 obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava, a svaki od poljoprivrednika godišnje od tri do 10 puta posjeti ured agencije. Ubuduće to će moći samo u županijskim središtima, pa će seljaci Đakovštine biti primorani putovati u Osijek.

'Kad su mogli prihvatiti dva izuzetka na jadranskoj obali, gdje su ostavljeni uredi u Metkoviću i na jednom otoku, i ovdje postoji opravdani razlog jer imamo više od 3.000 registriranih OPG-ova. Umjesto u Đakovu, pet djelatnika agencije sad će svakodnevno morati u Osijek', rekao je Brlošić.

Iako im utjeha može biti činjenica da se prijava agenciji može obaviti i putem interneta, to mlađim generacijama poljoprivrednika nije problem, no i oni barem jednom i fizički moraju u agenciju. No, zaključno upozorava Matija Brlošić, problem će imati brojna staračka domaćinstva koja se bavi poljoprivredom i ne znaju se koristiti internetom.