ČOBANKOVIĆ OPET 'RIJEŠIO' STVARI

Seljaci Požeštine povukli traktore i završili prosvjede

Čobanković s poljoprivrednicima

Čobanković s poljoprivrednicima

Izvor: Pixsell / Autor: Davor Javorović / PIXSELL

Predstavnici seljačkih udruga u Ferovcu su nakon četiri sata pregovora u srijedu na večer ipak postigli dogovor s ministrom poljoprivrede Petrom Čobankovićem te prekinuli trodnevni prosvjed i blokadu cesta

Kako je za HTV-ov Dnevnik 3 kazao predsjednik Koordinacije seljačkih udruga Požeško-slavonske županije Dragutin Dukić, dogovorili su 2.000 kn poticaja te 700 kuna za krmače. Također, bit će legalizirani postojeći objekti, smanjena cijena zakupa poljoprivrednog zemljišta, a prihvaćeni su i zahtjevi seljaka vezani za duhan i plavi dizel.

Ministar Čobanković je dodao da je Ministarstvo maksimalno seljacima izašlo u susret , naime, plavi dizel oslobođen je naknade.

Seljaci koji su protekla tri dana prosvjedovali u Požeško-slavonskoj, Varaždinskoj i Bjelovarsko-bilogorskoj županiji, uglavnom su zadovoljni postignutim dogovorom.

Najvažniji dio dogovora je isplata poticaja u iznosu od dvije tisuće kuna, što je 88-posto od traženog maksimalnog iznosa.

Potpredsjednik Vlade i ministar poljoprivrede, ribarstva i ruralnog razvoja Petar Čobanković rekao je kako je prvi dio u iznosu od 900 kuna već isplaćen, a drugi će bit isplaćen do kraja travnja.

Organizator prosvjeda požeško-slavonskih seljaka Dragutin Dukić kazao je da su zadovoljni jer su u pregovorima izvukli maksimum.

'Puno naših zahtjeva je ispunjeno', ustvrdio je Dukić, dok ministar Čobanković ističe da se tijekom pregovora ostalo u realnim granicama.

'Sporazum je u granicama onoga što smatram realnim, a to je 88 posto u odnosu na maksimalni iznos poticaja, što je vrlo slično prošloj godini kada je bilo 86,6 posto od maksimalnog iznosa', izjavio je Čobanković.

Na pitanje što je s cijenom plavog dizela za koji su osim poljoprivrednika zainteresirani i ribari, Čobanković je kazao da je vlada učinila sve da u posljednjem poskupljenju cijena tog goriva ostane ista.

'No teško je prognozirati što će biti ubuduće, jer vlada više neće moći intervenirati', rekao je Čobanković.

Večeras je dogovorena dinamika isplate duga za kapitalna ulaganja, ali prosvjednici, posebno stočari nisu uspjeli postići da 2011. ne bude referentna godina za kvote i poticaje kod ulaska u EU, jer, rečeno je, to nije mogao biti predmet sporazuma.

Predstavnici seljaka iz Bjelovarsko-bilogorske i Varaždinske županije Mato Mlinarić i Miljenko Ivanuša rekli su kako nisu u cijelosti zadovoljni postignutim sporazumom, ali će ga ipak potpisati i prekinuti prosvjede.

Ministar Čobanković u Ferovac je stigao poslije 18 sati, a pregovori iza zatvorenih vrata u obližnjem selu Graberje pored Kutjeva trajali su gotovo 4 sata.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi