slobodan govor u saboru

Selak Raspudić: Zakon o obnovi je protuustavan

05.02.2021 u 15:40

Bionic
Reading

Zastupnica Mosta Marija Selak Raspudić ustvrdila je u petak kako je Zakon o obnovi potresom pogođenih područja protuustavan jer uvodi arbitrarni kriterij za proglašenje katastrofe za 100 postotno financiranje obnove.

Selak Raspudić je u slobodnim govorima u Hrvatskom saboru podsjetila kako se, nakon potresa, utvrdilo da Sisak ne spada u potpomognuta područja, ustvrdivši kako su vladajući ponovno 'zbrzali' čineći oblik zakonodavnog nasilja i stvorili još jedan jednokratan prijedlog zakona kako bi ubacili Sisak.

Smatra kako time nisu pomogli Sisku i poslali poruku da je Sisak važan, nego će ga, kada im ne bude važan "izbaciti na prvoj krivini".

Tražili smo da se uvrsti Sisak, Banovinu i ostala potpomognuta područja u kojima je ranije bio potres, a nije arbitrarno proglašena katastrofa, u kriterij socijalne pravednosti i jednakosti. Taj je kriterij odbijen jer to tada nije bilo politički oportuno, ocijenila je Selak Raspudić.

Poručila je građanima Siska, s obzirom na to da nisu podržali zakon u predloženom obliku, da su iz Mosta tražili da u zakon uđu svi postradali u potresu kao i oni koji će to moguće biti u budućnosti te da ih neće ostaviti i "baviti se prizemnom političkom protuustavnom kalkulacijom".

Uvijek ćemo donositi zakone kakvi trebaju biti u skladu s ustavnim vrednotama, poručila je Selak Raspudić.

Davor Dretar (klub Domovinskog pokreta) upozorio je na problem stradalnika od potresa u Krapinsko-zagorskoj županiji u ožujku 2020. kojima je potres krajem prošle godine dodatno oštetio kuće i, kako ističe, ne znaju kome se obratiti za pomoć jer dosadašnja nastojanja nisu dala rezultata. "Ponovni izlazak statičara na teren stoji više od 3000 kuna i mnogi od njih si taj trošak ne mogu priuštiti", rekao je. Podsjetio je i kako je područje Gornje Stubice potpomognuto područje te zatražio da se njegove građane oslobodi od sudjelovanju od 20 posto troškova obnove nakon potresa. 

Pavić: Iz Kine u Hrvatsku stiglo 590.000 komada zaštitne opreme

Marko Pavić (klub HDZ-a) rekao je kako je relativno nezapaženo prošla vijest da je iz Kine u Hrvatsku stiglo 590.000 komada zaštitne opreme. "Hrvatska ni u jednom trenutku nije bila suočena s nedostatkom zaštitne opreme i to je rezultat dogovora hrvatskog i kineskog premijera", istaknuo je Pavić  dodavši kako možemo biti ponosni na učinjeno. Podsjetio je kako je Vlada preko Hrvatskog zavoda za zapošljavanje doznačila 9 milijardi kuna za očuvanje 600.000 radnih mjesta. "Nisu se obistinile prognoze oporbe kako će Hrvatska izgubiti 400.000 radnih mjesta", poručio je.

Rekao je i kako gospodarstvo funkcionira  te pozvao na još malo strpljenja kako bismo sigurnije dočekali uskrsne blagdane i stvorili preduvjete za uspješnu turističku predsezonu i sezonu. Napomenuo je kako uskoro stiže 154.000 doza cjepiva te da se očekuje kako će do kraja ožujka biti cijepljeno 650.000 građana. Balansiramo između zdravstvenih mjera kako bismo sačuvali zdravlje građana, osobito onih najstarijih i ekonomskih mjera kroz koje je dodijeljena veća pomoć nego u nekima od razvijenijih zemalja, ustvrdio je Pavić.

Više od 5.000 preminulih građana od posljedica koronavirusa u Hrvatskoj pokazuje da se radi o opasnoj bolesti i da se to ne smije zanemariti, ustvrdio je. 

Irena Šimunić (klub SDP-a) upozorila je na problem ukidanja putničkih željezničkih linija u karlovačkom i ozaljskom kraju koje je izazvalo veliko nezadovoljstvo građana. Napomenula je kako je od kraja prošle godine ukinuto ukupno 76 linija u Karlovačkoj županiji pa radnici ne mogu na posao. Obrazloženje kako se radi o nerentabilnim linijama je neprihvatljivo i ruralni krajevi će biti još više zapostavljeni, ocijenila je Šimunić.

Drži i kako je trebalo biti pronađeno prihvatljivo rješenje u suradnji sa jedinicama lokalne samouprave. Pozvala je HŽ Putnički prijevoz i Ministarstvo prometa da isprave nanesenu nepravdu i pronađu rješenje kako bi se vratile ukinute linije koje tim područjima znače život.