IZGLASANO U SABORU

[FOTO/VIDEO] Hrvatska dobila 12. park prirode - Dinaru

  • Autor: M. Šu./Hina
  • Zadnja izmjena 05.02.2021 14:45
  • Objavljeno 05.02.2021 u 14:45
tportal

Izvor: Pixsell / Autor: Dusko Jaramaz/PIXSELL

Hrvatski sabor jednoglasno je u petak donio Zakon o proglašavanju parka prirode "Dinara", a Hrvatska je tako dobila 12. park prirode.

Taj će park obuhvatiti hrvatski dio planine Dinara, Troglava i Kamešnice, izvorišni i gornji dio toka Cetine te krška polja Hrvatačko, Paško i Vrličko. Prostirat će se na području dviju županija - Splitske i Šibenske i na površini od gotovo 63.000 hektara.

  • +16
  • +13

Dinara postaje 12. park prirode u Hrvatskoj

Izvor: Pixsell / Autor: Dusko Jaramaz/PIXSELL

Dinara je najvrjednija prirodna cjelina krša u svijetu, s debljinom naslaga koje prelaze osam kilometara, bogata je endemičnim i ugroženim vrstama, obitavalište je preko tisuću biljnih vrsta. Proglašenjem parka prirode, zaštitit će se prirodne i druge vrijednosti masiva Dinara temeljene na ekološkim, krajobraznim i drugim vrijednostima.

Video: Duško Jaramaz/Pixsell

U drugo čitanje poslani su zakonski prijedlozi o autorskom i srodnim pravima, o elektroničkim medijima, o izmjenama zakona o istraživanju i eksploataciji ugljikovodika, o energetskoj učinkovitosti, o stražu osiguranja s povećanim trajanjem, o dentalnoj medicini…

Sabor je prihvatio izvješća o radu Hrvatskog memorijalno-dokumentacijskog centra Domovinskog rata i i poslovanju Fonda hrvatskih branitelja i članova njihovih obitelji iz Domovinskog rata za 2019. te Nacionalnog vijeća za znanost, visoko obrazovanje i tehnološki razvoj od srpnja 2019. do srpnja 2020.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!