stručnjaci i stranački kadrovi

Sabor izabrao vanjske članove odbora: U parlamentarne hodnike vraćaju se i neki bivši zastupnici, evo tko će sve pomagati u radu radnih tijela

05.02.2021 u 14:57

Bionic
Reading

Hrvatski sabor imenovao je u petak vanjske članove 24 svoja odbora i Antikorupcijskog vijeća, a suglasio se i s promjenama u sastavima dijela radnih tijela.

Najviše vanjskih članova, njih devet, imenovao je u Odbor za lokalnu i područnu (regionalnu) samoupravu. To su Goran Pauk, Boris Piližota, Mirjana Lichtner Kristić, Zlatko Komadina, Marin Baričević, Nives Kopajtich Škrlec, Slavko Prišćan, Jerko Glavaš i Antun Vidaković.

U glavninu odbora, njih 11 imenovano je po šest vanjskih članova.

U Odboru za Ustav to su Branko Smerdel, Mato Palić, Bosiljka Britvić Vetma, Mirela Mezak Matijević, Đorđe Gardašević i Sanja Barić, a u Odboru za zakonodavstvo Frane Staničić, Boris Ljubanović, Sunčana Roksandić, Alen Čičak i Nataša Delonga Poparić.

Vanjski članovi Odbora za vanjsku politiku su Božo Ljubić, Vesna Barić Punda, Tatjana Tomaić, Mislav Kraljević, Tanja Vrbat Grgić i Goran Bandov, a Odbora za europske poslove Tunjica Petrašević, Ivica Miškulin, Dora Zgrabljić Rotar, Iris Goldner Lang, Hrvoje Šlezak i Daniel Mondekar.

Vanjski članovi Odbora za pravosuđe su Luka Mađerić, Snježana Vasiljević, Ivan Milotić, Tomislav Jonjić, Tonči Restović i Zlata Đurđević, a Odbora za obranu Josip Lucić, Davor Špoljarić, Anto Šoljić, Igor Tabak, Ranko Ostojić i Željka Antunović.

Matija Kroflin, Iva Tomić, Marina Rožić, Marko Primorac, Josip Tica i Vuk Vuković imenovani su vanjskim članovima Odbora za financije i državni proračun, a Mladen Novosel, Ivan Mišetić, Ivan Barbarić, Dragutin Ranogajec, Tonči Tadić i Željko Požega Odbora za gospodarstvo.

U Odbor za zdravstvo imenovani su Krešimir Luetić, Mario Gazić, Hrvoje Pezo, Tibor Santo, Dragan Ljutić i Joško Markić, u Odbor za obrazovanje Branko Petrinec, Sanja Putica, Dijana Vican, Ante Rončević, Marija Lugarić i Valter Boljunčić, a u Odbor za informiranje, informatizaciju i medije Aleksandar Milošević, Oliver Matijević, Damir Tomić, Neven Bosilj, Đurđica Klancir Ladišić i Anto Mikić.

Pet vanjskih članova imenovano je u Odbor za pomorstvo, to su Jadranka Fržop, Petar Valovičić, Tomislav Marić, Nikoleta Radionov i Danijel Ferić.

Po četiri vanjska člana imenovana su u odbore za ljudska prava (Gordan Črpić, Aleksandar Maršalevski, Nura Ismailovski i Sara Lalić), za rad (Željka Obradović, Milica Jovanović, Danijel Nestić i Marinko Učur) te za Hrvate izvan Hrvatske (Željko Raguž, Veselko Jovanović, Darko Markušić i Igor Josipović).

U više odbora imenovana su po tri vanjska člana: za ratne veterane (Ivan Žeko, Stanko Bravić i Zorica Gregurić), za ravnopravnost spolova (Anesa Šabani, Verica Rupčić i Tatjana Šimac Bonačić), za regionalni razvoj i fondove EU (Boris Crnković, Igor Rađenović i Marko Vešligaj), za turizam (Luka Kolovrat, Snježana Sabo i Saša Đujić).

Po tri člana dobili su i odbor za zaštitu okoliša i prirode (Robert Podrug, Dajana Paušić Podhraški i Željka Leljak Gracin), za obitelj (Marija Bubaš, Marko Sladoljev i Dorotea Pešić-Bukovac), za poljoprivredu (Đurđica Sumrak, Petar Baranović i Mijo Latin.) te Odbor za prostorno uređenje (Nike Sudarević, Jasminka Pilar-Katavić i Krunoslav Ivanišin).

Vanjskim članovima Nacionalnog vijeća za praćenje provedbe Strategije suzbijanja korupcije imenovani su Dario Umljenović, Marija Udiljak, Bernard Topić, Krešimir Planinić, Željko Jovanović i Zorislav Antun Petrović.

Sabor se suglasio s promjenama u sastavima odbora 'uvjetovanih' odlaskom Milana Vrkljana i Karoline Vidović Krišto iz Kluba Domovinskog pokreta.

Umjesto Vidović Krišto, predsjednica Odbora za obitelj je Vesna Vučemilović, u Odboru za medije umjesto nje ulazi Zlatko Hasanbegović. Umjesto Vrkljana član odbora za zdravstvo i za Hrvate izvan Hrvatske je DP-ov Stephen Nikola Bartulica, dok Vrkljana u Savjetu za robne zalihe mijenja Daniel Spajić.

Sabor je odobrio da umjesto preminulog Miroslava Tuđmana (HDZ), članovi odbora za obranu, za ratne veterane i za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost budu Stipan Šašlin, Goran Ivanović i Josip Šarić.

Darka Puljašića, koji je podnio ostavku na zastupničku dužnost nakon što je otkriveno da je kao gradonačelnik Požege sudjelovao u namještanju natječaja za energetsku obnovu u tom gradu, u Odboru za pomorstvo mijenja Tomislav Klarić, a u Odboru za predstavke i pritužbe Šašlin.