BUZZ

Seksualnu revoluciju predvode mame

31.07.2012 u 12:37

Bionic
Reading

Da je revolucija, ovoga puta ona sa seksualnim predznakom, pojela svoju djecu, ustvrdila je prošle godine najpoznatija svjetska 'je**čica bez šlica', autorica kultnog 'Straha od letenja' Erica Jong

Kako kaže Jong, majke su se ševile, pa kćeri ne trebaju. One su iz spavaćih soba izbacile nježno milovanje, penetraciju svele na mehaničku radnju koja završava muškarčevim klimaksom i jednom 'check' oznakom na 'to do' listi, istoj onoj na kojoj stoji da je ovo mjesec pranja prozora i čišćenja šupe.

Ono što je generaciji najpoznatije erotske spisateljice značila sloboda, današnjim mladim majkama to je kontrola. U konstelaciji pos'o-djeca-kuća ozbiljno nedostaje prostora za penetraciju. Ševa (a da ne spominjem onu 'bez šlica') nije ništa drugo nego kala, višak koji valja odstraniti da bi sredina ostala zdrava i netaknuta.

Srećom, ta apokaliptična predodžba svijeta kakvog vidi Erica Jong donekle je ublažio novi trend koji osvaja englesko govorno područje, a sva je prilika da će za koji mjesec zaraziti i Balkanland. Naime, erotska trilogija propale britanske producentice i majke dvoje djece E. L. James znakovitog imena 50 nijansi sive potpirila je pomalo ugaslu vatru u slabinama 32 milijuna čitateljica.

Iako mnogi osporavaju književnu vrijednost romana i zgražaju se nad usporedbom s Ljubavnikom lady Chatterley, činjenica je da je autorica pogodila u sridu i čitateljicama servirala toplu dozu seksualne fantazije koja im je bila prijeko potrebna. Moderne, stabilne i odlučne žene 21. stoljeća toliko su 'odlijepile' na sado-mazo avanture studentice s očuvanim himenom Anastasije Steele i tajanstvenog alfa-mužjaka Christiana Greya da uopće ne mare za galamu koju u medijima proizvodi skupina zgroženih stručnjaka (uglavnom muškaraca) koji tvrde da James promovira submisivnost žena. 'Kakva submisivnost', galame čitateljice, 'Anastasia uzima što hoće i kako hoće!'

Činjenica da je autorica romana žena uvelike pomaže ne samo recepciji i interpretaciji sado-mazo odnosa, već i njegovom marketinškom trijumfu. Kako bilježe svjetski mediji, James je po količini prodanih primjeraka premašila i romansirane priče o vampirima (sagu 'Sumrak') i one o malenim čarobnjacima ('Harry Potter'). Sa svojom elegantnom i diskretnom naslovnicom koja ne nagoviješta vrući sadržaj, ta je knjiga postala majka matica, rodonačelnica novog pokreta seksualne revolucije oko koje se, za razliku od mršavih sedamdesetih, da okrenuti i ogromna lova. Ne samo da posljednjih mjeseci naslovi iz tog žanra niču kao gljive poslije kiše, već od trenda 'probuđenih' mama (trend se inače zove 'porn for moms') žive prodavači seksualnih pomagala, hoteli koje nude '50 shades of Grey' pakete za nezaboravan provod, izdavači, uskoro i filmski producenti, a zabilježen je i rast posjeta online dating stranica.

Jedna od takvih koja je zajahala na valu ovog vrućeg trenda je i stranica Cougarlife.com koja je nedavno na ulicama Los Angelesa postavila plakate sa sloganom 'CougarLife.com – Sex for Mother Fuckers'. Osnivači tog 'dating' servisa u svom obraćanju američkim medijima doduše nisu spominjali famu oko spomenutog romana, ali su i oni primijetili kako žene (pogotovo samohrane majke starije od 35 godina) sve otvorenije traže partnere koji mogu ostvariti i njihove najskrivenije maštarije.

Izgleda da se ovaj zaista nevjerojatan marketinški uspjeh '50 nijansi sive' može pripisati činjenici da je autorica pisala o onome što zna, za čime i sama, kao majka u srednjim godinama, žudi.

Time je pogodila u samu srž, dokazala da su moderni život i panična potreba za kontrolom seksualno uzbuđenje sveli na razinu pranja WC školjke jer, da se pita žene, onako da ih se zaista pita, one bi se i dalje prašile sa šlicom ili bez. Divna je stvar što se jedan komad literature (bez obzira na to je li riječ o šundu ili ne) uspio probiti do spavaćih soba i unijeti malo nemira u ustajale i sterilne živote žena koje žele biti i majke i kraljice.