NESLUŽBENI IZVORI

Šeks i Hebrang obećavali Glavašu minimalnu kaznu

13.05.2009 u 12:18

Bionic
Reading

Branimir Glavaš je još u listopadu 2008. zatražio državljanstvo Bosne i Hercegovine, pripremajući teren za bijeg jer je predviđao da će mu biti dosuđena zatvorska kazna, ali nije očekivao da će dobiti deset godina, nego pet, kako su ga uvjeravali iz dijela HDZ-a. Prema Globusu, to su bili Andrija Hebrang i Vladimir Šeks

Za bijeg su najzaslužnije operacije s Glavaševim imunitetom, pa danas točno pokazuju i jednu značajnu političku činjenicu o frakcijskom rasulu u HDZ-u: da je 'slučaj Glavaš' nadzirao Vladimir Šeks, a ne Ivo Sanader, otkriva tjednik Globus.

Ističe se da se za informaciju da će presuda biti ne samo osuđujuća, nego i mnogo drastičnija od pet godina zatvora doznalo petnaestak dana prije njezinog javnog izricanja.

Navodno su petnaestak dana prije javnog proglašenja presude ministar pravosuđa Ivan Šimonović i glavni državni odvjetnik Mladen Bajić smatrali da ukidanje imuniteta – peti put – nije potrebno jer se ukinuti imunitet u svim europskim državama ionako odnosi na cjelokupni kazneni progon. No, uz potporu nekih članova Ustavnog suda, Luka Bebić i Vladimir Šeks, HDZ-ovi političari s pravničkim diplomama, opet su inzistirali na specifičnom tumačenju zakonskih paragrafa, odnosno novom odlučivanju o Glavaševom imunitetu. Stoga se valjda Mandatno-imunitetnom povjerenstvu na čelu s HDZ-ovcem Damirom Sesvečanom nije žurilo odmah, u petak, po zaprimanju sudskog naloga sazvati sjednicu i skinuti Glavašu imunitet, već je odugovlačio do ponedjeljka.

Trakavicu oko skidanja imuniteta prekinuo je sam Glavaš bijegom u BiH. Navodno je shvatio da njegovi frakcijski tutori iz HDZ-a ipak ne kontroliraju pravosuđe u potpunosti.

Glavaš će, zahvaljujući takvim skrivenim igrama dijela HDZ-ovaca, stolovati u kakvu zabitom hercegovačkom selu, održavat će audijencije za izaslanike veteranskih udruga i malih desničarskih stranaka, za intervju s njim otimat će se svi hrvatski novinari, a svoju će stranku HDSSB, ocjenjuje Globus, voditi 'teledirigirajući', uz učestalo pojavljivanje binladenovskih videoporuka namijenjenih zastrašivanju Sanadera.

Navodno se upravo na Glavaševom slučaju Sanader, uz gomilu nesposobnih suradnika, suočio s izuzetnom Šeksovom sposobnošću da opstruira suđenje kojim je trebalo demonstrirati barem malo hrvatske civiliziranosti. Glavašev bijeg bi mogao značiti uvid u novi unutar HDZ-a.