umirujuće vijesti

Seizmolog Stipčević: Tlo se smiruje, učestalost potresa trebala bi se smanjivati

07.01.2021 u 16:25

Bionic
Reading

Seizmolog Josip Stipčević sa zagrebačkog PMF-a rekao je danas u HTV-ovoj emisiji "Studio 4", nakon još jednog snažnog potresa u Hrvatskoj, kako se tlo smiruje, koliko god to nelogično zvučalo, te da bi se učestalost potresa i njihova magnituda trebale s vremenom smanjivati.

'Normalan tijek potresa je da se dogodi veliki početni udar, koji je najčešće i najjači, i da nakon njega slijedi niz naknadnih potresa, koji s vremenom postaju sve manje učestali i magnituda im postaje manja. Naravno, to će trajati još tjednima i mjesecima, ali bi se učestalost potresa i magnituda trebale s vremenom smanjivati', rekao je Stipčević za HRT.

Naveo je da je uzrok potresa bio daleko na Jadranu te objasnio da se potresi u Hrvatskoj i okolici događaju zbog mikroploče Adria, tektonske ploče koja se giba i vrši interakciju s većom euroazijskom tektonskom pločom.

'I ona zapravo izaziva potrese na cijelom tom području, samo to njeno gibanje. I onda se ta sila prenosi na druga područja, pa tako i na ovo područje središnje Hrvatske', objasnio je Stipčević.

Poručio je da jednostavno moramo naučiti živjeti s time da smo na trusnom području, gdje će se potresi takvih magnituda događati.

Stipčević je također rekao da ne znamo točno kuda naši rasjedi prolaze te da bi vrlo teško bilo reći na kojem će se rasjedu dogoditi potres.