STRUČNA ANALIZA

Seizmolog objasnio zašto ovako jaki potresi nisu mogući u Hrvatskoj; evo gdje prijeti najjači udar

06.02.2023 u 20:27

Bionic
Reading

Analizirajući današnje razorne potrese u Turskoj, seizmolog Krešimir Kuk kazao je za RTL Danas da je to područje izrazito seizmički aktivno zbog svog seizmotektonskog sklopa, te su potresi iznimno česti i jaki

'Radi se o direktnom kontaktu nekoliko tektonskih ploča. Afrička ploča pomiče se prema Europi, Arabijska ploča, cijela Turska se nalazi na tzv. Anatolijskoj ploči i Euroazijska ploča je sjeverno od njih. Postoje stalne tektonske sile koje djeluju. Postoji sustav rasjeda koji je dosta dobro definiran i poznat i na njemu su se i prije događali potres', kazao je Kuk za RTL Danas.

Dodao je i da su pod Hrvatskom samo rasjedi, a ne baš tektonske ploče.

"Mi nismo na direktnom kontaktu, odnosno sudaru nekoliko ploča. Ovako jaki potresi kod nas nisu mogući", kazao je Kuk i prokomentirao činjenicu da su se zgrade nakon potresa rušile kao kule od karata.

"Očigledno je da nije bilo sagrađeno protupotresno. Zna se jačina maksimalnih potresa i pitanje je gdje je došlo do problema. Potres traje dulje čim je snažniji. On nastaje u jednoj točki gdje dolazi do pomaka na rasjedu, a onda ta pukotina ima svoju dimenziju. Cijelo pomicanje rasjednih krila je tim dulje što je potres jače", rekao je Kuk pa dodao da je najveća procijenjena očekivana jačina u južnom priobalju Hrvatske oko 7 prema Richteru.

  • +23
Potres u Turskoj Izvor: EPA / Autor: YAHYA NEMAH

U razgovoru za Hrvatski radio, seizmolog Kuk rekao je da se naknadnim računima pokazuje da je u Turskoj ipak bio plići potres.

'Kolege iz Turske su prema posljednjim računima iznijele vrijednost dubine oko 8 km, dakle dosta pliće nego što su prve vrijednosti magnitude bile prijavljene. Ono što valja naglasiti da što je potres plići, a jak je poput ovog danas, njegovi efekti su izraženiji. Izaziva više šteta, više se energije nepotrebno oslobađa na prostoru koji je u užem epicentralnom području. Nažalost, i štete i žrtve su time veće', rekao je Kuk.

O nagađanjima kako bi moglo biti i 10.000 poginulih Kuk je rekao kako je teško unaprijed prognozirati broj žrtava, ali da je sigurno kako će s vremenom njih biti sve više.

  • +21
Potres u Turskoj Izvor: EPA / Autor: REFIK TEKIN

'Potres ove snage napravi pravu pustoš na širem području i potrebno je neko vrijeme. Što više vrijeme odmiče, spasilačke i sve druge službe koje djeluju, će nažalost brojke stradalih i ozlijeđenih podizati kontinuirano u vremenu. Definitivno je i realno je strahovati da će broj stradalih i ozlijeđenih biti puno veći nego što se sada prijavljuje', istaknuo je Kuk.

Dao je usporedbu potresa u Zagrebu i Banovini te ovog u Turskoj što se tiče oslobođene energije.

'Ako bismo uspoređivali energiju, to je preciznije i fizikalno opravdanije, nego baš reći da je bio baš toliko puta jači, uzimajući vrijednost magnitude koja je bila prva izračunata od 7,8 prema Richteru ako bismo uspoređivali s magnitudom Petrinjskog potresa koja je bila 6,4 to bi bilo preko 120 puta više oslobođene energije u ovom potresu. Uspoređujući ovaj potres u Turskoj s onim zagrebačkim potresom dobili bi vrijednost od preko 5000 puta više energije koja je oslobođena današnjim prvim potresom u Turskoj.'