10 godina članstva u eu

Šefica EP-a Metsola stigla u Zagreb, pogledajte tko je došao na konferenciju u NSK-u

19.06.2023 u 14:48

Bionic
Reading

U dvodnevni posjet Hrvatskoj došla je predsjednica Europskog parlamenta Roberta Metsola. U NSK-u je sudjelovala na konferenciji o 10 godina hrvatskog članstva u Europskoj uniji

Na konferenciji je održan panel na kojem su, osim Metsole, sudjelovali predsjednik Sabora Gordan Jandroković, premijer Andrej Plenković te potpredsjednica EK Dubravka Šuica.

Metsola je uvodno rekla da se ne smije podcijeniti članstvo u eurozoni i Schengenu. 'Katkad se možda ima osjećaj da ste napravili korak naprijed pa se suočili s blokom, pa nekoliko koraka naprijed i nekoliko unatrag. Ne gledam na to kao da su neke članice novije ili starije, čak ne govorimo o velikim i malim zemljama jer svaka zemlja ima svoj put. Maloprije sam sletjela u Zagreb i kada vidite koliko se ova zemlja preobrazila... 10 godina nevjerojatnog uspjeha, velike preobrazbe zemlje, stanovništvo s mladim ljudima koji su vrlo proeuropski orijentirani', poručila je Metsola, istaknuvši da je Hrvatska u sklopu EU-a bila i na čelu skupine zemalja koje su rekle da se Ukrajina treba priključiti Uniji.

O tome kako je Hrvatska izgledala za vrijeme pregovara, kada je bio i jedan od pregovarača, te kako izgleda danas, govorio je predsjednik Sabora Gordan Jandroković.

'Naš je put prema EU možda bio zahtjevniji, ali brzo smo uspjeli ostvariti što smo si zadali. Hrvatska je tada bila zemlja koja je trebala pomoć i bila je žrtva agresije, ali danas je zbog ruske agresije puno bolje razumijevanje onoga što je RH prolazila. Pregovori su zahtjevan proces, pregovori su bili grosse Spiele i uspjeli smo proći kroz sve prepreke. Nismo bili željeni od svih prvo kao samostalna država, a onda i članica. Više nismo zemlja u potrebi, nego zemlja koja pomaže drugima', kazao je Jandroković.

Konferencija u NSK-u Izvor: Licencirane fotografije / Autor: Vlada RH

Osvrnuo se i na kritike da slijepo slijedimo Bruxelles. 'Gledamo na politiku Bruxellesa kao nešto što je najkorisnije. Aktivno sudjelujemo u donošenju odluka, vlastite interese usklađujemo s interesima drugih. Puno je bolje biti dio organizirane, snažne zajednice', rekao je Jandroković.

  • +15
Konferencija prigodom 10 godina članstva Hrvatske u EU Izvor: Pixsell / Autor: Slavko Midzor/PIXSELL

Premijer Andrej Plenković govorio je o benefitima koje je Hrvatska dobila ulaskom u EU.

'EU nam je kao mladoj zemlji koja je stekla samostalnost u Domovinskom ratu i koja je kroz sve prošla dok smo još bili fusnota po pitanju europskih integracija... za nas je Unija bila i zajednica vrijednosti i zajednica prava. Ta dva ključna aspekta su u samoj srži - to se vidi danas na demokraciji, slobodi, zaštiti ljudskih i manjinskih prava i izgrađenosti institucija. Za RH je članstvo bilo i ključni pokretač brojnih reformskih poteza', kazao je Plenković.

'Koristi članstva su višestruke - mi smo danas zaštićeni, i u pogledu što imamo zajedničku valutu, imamo europski stabilizacijski mehanizam, da smo u Schengenu, da smo osnaženi toliko velikim sredstvima za ovo desetljeće. Imamo ekstra proračun od članstva nego što bismo imali bez njega. A da ne govorim reputacijski - od kreditnog rejtinga i načina na koji nas gledaju ulagači, međunarodna i financijska tržišta. Tek smo sada na pravom radaru onih koji žele ulagati. Hrvatska je u potpunosti transformirana, imamo još stvari koje treba perfektuirati, ali mislim da se naš glas uvažava. U kratkom roku i kroz naše predsjedanje i upravljanje krizama zaradili smo respekt, a to je jako bitno za prvih 10 godina', kazao je Plenković.

Konferencija prigodom 10 godina članstva Hrvatske u EU Izvor: Pixsell / Autor: Slavko Midzor/Pixsell