JAČANJE POZICIJE

U deset godina članstva Hrvatske u EU izvoz usluga porastao za 128 posto

15.06.2023 u 14:08

Bionic
Reading

'Jačanje internacionalizacije ključan je segment djelovanja HGK. Upravo zato ističemo da dugoročne ciljeve moramo imati bez obzira na turbulencije koje nas okružuju. Tri su područja na kojima svi mi, i tvrtke i institucije, moramo poraditi. To je povećanje udjela malih i srednjih tvrtki u međunarodnoj trgovini, jačanje prisutnosti na trećim tržištima i privlačenje investicija', poručila je glavna tajnica HGK Marina Rožić na konferenciji Hrvatske gospodarske komore Internacionalizacija: Novo gospodarsko okruženje – nove prilike, održanoj danas u Zagrebu

Izvoz i investicije ključni su za održivi razvoj gospodarstva, a Rožić je istaknula da je u deset godina našeg članstva u EU izvoz usluga porastao za 128 posto, a ukupan izvoz za 150 posto.

'Unutar EU ostvarujemo 70 posto izvoza, a cilj nam je povećati izvoz na trećim tržištima, koja su ujedno i bazen sirovina i roba. Želimo privući investicije i to posebno one digitalne i zelene tranzicije. HGK prepoznaje važnost poznavanja promjena na tržištu, agilnog odgovora na te promjene te priprema i educira svoje članice. Uz mrežu predstavništava u inozemstvu, partnerske komore i međunarodne institucije HGK je pouzdan partner svim hrvatskim izvoznicima', poručila je Rožić.

Zdenko Lucić, državni tajnik u Ministarstvu vanjskih i europskih poslova te izaslanik predsjednika Vlade, istaknuo je da je Hrvatska ostvarila najbolju moguću integraciju s EU, a da će sljedeći korak, pristupanje OECD-u, dodatno povećati konkurentnost i atraktivnost ulagačima. Osvrnuo se na perspektive trećih tržišta.

'Globalna tržišta nose veliki potencijal za naš gospodarski rast. Važno je imati informacije o mogućnostima koje se tvrtkama pružaju i alatima koji su im na raspolaganju', rekao je Lucić, koji je od aktivnosti HGK posebno istaknuo poslovne forume kao uspješan model internacionalizacije.

Pregled trgovinskih sporazuma EU s trećim zemljama na konferenciji je dao Peter Berz, voditelj Odjela iz Glavne uprava za trgovinu Europske komisije. Naime, Europska unija potiče slobodnu i poštenu trgovinu koju prepoznaje kao jedan od najsnažnijih pokretača rasta i zapošljavanja, stoga je sklopila više od 40 trgovinskih sporazuma s osamdesetak zemalja.

'Mi poslujemo s više od stotinu zemlja, na svim kontinentima, i važno je reći da to poslovanje za svaku od tih zemlja izgleda drugačije. Jako su važni partneri, poslovne veze i naravno proizvod koji imate te njegova konkurentnost, tako da sve kreće odavde, s domaćeg terena', rekao je Davor Baković, direktor tvrtke Končar – Mjerni transformatori.

Tako je primjerice Koreja za Hrvatsku novo tržište, ali prostor za jačanje naših odnosa itekako postoji, što je istaknuo jedan od panelista konferencije Kwang-Hee Hong, predsjednik Uprave New Korea Trading Corp., koji će nakon konferencijskog dijela sudjelovati u B2B razgovorima s tvrtkama zajedno s Korea Intelligence Inc. i Predstavništvima HGK.

Hrvatska kompanija Altpro već gotovo tri desetljeća uspješno se pozicionira na svjetskim tržištima kroz razne željezničke projekte diljem svijeta, pogotovo na trećim  tržištima, kao što je Indija.

'Potencijal posla na tom tržištu je izrazit, ne samo za našu tvrtku, već bilo koju hrvatsku tvrtku koju zanima izvoz. Mi smo na tim tržištima upoznali partnere i bez njih se na tim tržištima nema što tražiti, a kako ćete vi kao tvrtka provesti tu lokalizaciju proizvodnje, to je vaše umijeće', rekao je Zvonimir Viduka, predsjednik uprave tvrtke Altpro.

Kao odgovor globalnim izazovima Europska se unija orijentirala na održivi pristup digitalnom i podatkovnom gospodarstvu. Traži se jača sigurnost, pristupačnost i održivost kako bi se uspostavila dugoročna energetska rješenja i sustavna prilagodba strateških lanaca opskrbe. Europske zemlje globalno kreću u reviziju strateških tržišta i revidiranje ovisnosti, posebno u ključnim tehnologijama i sirovinama.

Ključni faktori na kojima se gradi budućnost EU gospodarstva su: povećana održivost, otpornost i uključenost, za inovativnu i jaku tehnološku bazu te jačanje EU kao sigurnosnog i obrambenog čimbenika, poručeno je na konferenciji.