jevgenij Prigožin

Šef zloglasnih plaćenika: Sin glasnogovornika Kremlja borio se u redovima Wagnera

23.04.2023 u 07:57

Bionic
Reading

Sin glasnogovornika Kremlja Dmitrija Peskova borio se u Ukrajini zajedno s plaćeničkim snagama privatne ruske vojne tvrtke Wagner, otkrio je u subotu šef Wagnera Jevgenij Prigožin

Prigožin je rekao da se Peskov, osoba od povjerenja ruskog predsjednika Vladimira Putina, sam obratio kako bi razgovarao o angažmanu njegovog sina u ratu. Šeg Wagnera kazao je kako je savjetovao Peskovu da ne šalje svog sina da se pridruži regularnim ruskim postrojbama koje je Prigožin više puta kritizirao zbog loše opreme i neadekvatne obuke i vodstva.

Peskovljev sin Nikolaj Peskov, koji je dugo živio u Britaniji, a poznat je i kao Nikolai Choles, rekao je za moskovski tabloid KP da je služio jer je to smatrao svojom dužnošću. Tiskovina je objavila i fotografiju 33-godišnjaka u vojnoj odori. Navodi se i da je odlikovan. Kritičari su, međutim, rekli da to ne pruža dokaz o njegovom navodnom raspoređivanju. Prigožin je rekao da je Peskovljev sin služio kao topnik u ratom pogođenoj Ukrajini u istočnoj regiji Luhansk pod lažnim imenom nakon trotjedne obuke. Prigožin je ocijenio Peskovljevu vojnu službu kao uzornu.

  • +8
Dmitrij Peskov Izvor: EPA / Autor: MAXIM SHIPENKOV

Djeca većine ruske elite su izbjegavale ratne napore, rekao je Prigožin. ‘’Roditelji ih skrivaju’’, požalio se 61-godišnji šef Wagnera. Dodao je da se sinovi vodećih Rusa šalju na sveučilište, gdje su oslobođeni služenja u oružanim snagama, dok djeca radnika umiru u ratu. Prigožin nije pružio nikakve dokaze za raspoređivanje Peskovljevog sina. Kao i njegov otac, Choles je podložan zapadnim sankcijama uvedenim nakon ruske invazije na Ukrajinu u veljači prošle godine.

Isprva nije bilo reakcije na vijest komentarima sklonom Peskovu. Prigožin je također rekao da je Peskov pokušao odgovoriti njegovog sina od odlaska u rat. Prema Prigožinu, raspoređivanje glasnogovornikovog sina držalo se u tajnosti od ostalih pripadnika Wagnera.

Jevgenij Prigožin Izvor: Profimedia / Autor: - / WillWest News / Profimedia

‘’Za to smo znali samo ja i načelnik kadrovske službe. Nikolaj Peskov je pokazao hrabrost i junaštvo kao i svi drugi", nadodao je. Peskovljev sin trenutno je na dopustu nakon šest mjeseci službe, rekao je šef Wagnera.