oglasi preplavili mreže

Ruska kampanja za novačenje stigla i do vrtića, evo kako nagovaraju ljude na rat

20.04.2023 u 09:35

Bionic
Reading

Najmanje 53.000 oglasa za novačenje vojske pojavilo se na ruskoj društvenoj mreži VKontakte od početka ožujka. Prema izračunima novina Novaja gazeta Europe, brojka predstavlja sedmostruko povećanje u usporedbi s uglavnom neuspješnom ruskom kampanjom novačenja dobrovoljaca prošlog ljeta

Oglasi za novačenje pojavili su se na velikom broju javnih stranica na VKontakteu, od onih regionalnih guvernera, centara za zapošljavanje i lokalnih medijskih kanala, do bolnica, knjižnica, pa čak i vrtića.

U jednom takvom, koji je na Twitteru podijelio novinar BBC-ja Francis Scarr, koji prati ruske medije, može se vidjeti kako rusko ministarstvo obrane potiče muškarce da preispitaju 'kakvi su muškarci' i kakve karijere žele imati.

Za primjer onih koji bi svoju karijeru trebali graditi u vojsci izabrali su zaštitara u trgovini, osobnog trenera u teretani i vozača taksija.

'Jesi li zaista sanjao o tome da budeš branitelj te vrste?', 'Leži li ovdje tvoja snaga?', 'Jesi li zaista želio odabrati taj put?' - pitanja su koja postavljaju u videospotu trojici muškaraca te ih prikazuju i kao naoružane vojnike.

'Ti si muško', 'Ti si muškarac, budi muško!' poručuju uz poziv: 'Služi pod ugovorom. Mjesečna plaća od 204.000 rubalja' (oko 2275 eura).

Vjeruje se da je Rusija pretrpjela desetke tisuća žrtava u tekućoj proljetnoj ofenzivi u Ukrajini te uglavnom nije uspjela postići značajne teritorijalne dobitke i sada se vjeruje da ruski zapovjednici pripremaju svoje trupe za očekivanu ukrajinsku protuofenzivu, prenosi The Moscow Times.

Sve u svemu, Novaja gazeta Europe je u svom izvješću od utorka objavila da je 75.000 postova koji reklamiraju vojnu službu objavljeno na VKontakteu otkako je Moskva pokrenula invaziju na Ukrajinu u veljači 2022.

Velika većina ovih oglasa pojavila se tek u posljednja dva mjeseca.

Utvrđeno je da je gotovo 90 posto oglasa povezano s ozloglašenom privatnom vojnom tvrtkom Wagner, na čijem je čelu biznismen Jevgenij Prigožin.

  • +12
Sprovod poginulim vagnerovcima Izvor: Profimedia / Autor: Kommersant Photo Agency / ddp USA / Profimedia

Ruske vlasti namjeravaju ove godine angažirati do 400.000 vojnika, izvijestio je Bloomberg u ožujku pozivajući se na izvore upoznate s tim pitanjem.

Nakon neuspjeha prošlogodišnje kampanje za privlačenje dobrovoljaca za oružane snage, Kremlj je donio odluku o 'djelomičnoj' mobilizaciji tijekom koje je pozvao nekoliko stotina tisuća ljudi.

Dok su ruski dužnosnici opetovano poricali planove za pokretanje drugog vala mobilizacije, intenzitet borbi u Ukrajini naveo je promatrače da sugeriraju da će zemlji uskoro trebati još vojnika.