SMRZNUTO TLO

U Sibiru otkriveno Wagnerovo groblje, rodbina za smrt voljenih doznala od novinara

19.04.2023 u 10:41

Bionic
Reading

Groblje s desecima mrtvih boraca iz ruske plaćeničke jedinice Wagner otkriveno je u sibirskoj regiji Irkutsk, navodi se u izvješću koje je objavila neovisna novinska kuća People of Baikal. Novinari su izbrojali 53 neprijavljena groba u kutu Aleksandrovskog groblja u blizini grada Irkutska, s tim da su u vrijeme njihova obilaska radovi bili u tijeku na desecima grobova

Grobovi su prekriveni zelenim smrekovim granama, a uz svaki grob položena su po dva vijenca: jedan u bojama ruske trobojnice, drugi u bojama amblema Wagera s natpisom: 'Krv. Čast. Domovina. Hrabrost. PMC Wagner'.

Iako nema službenih podataka o broju Wagnerovih boraca ubijenih u Ukrajini, uključujući one regrutirane iz ruskih zatvora, vjeruje se da su tisuće poginule na fronti, osobito oko grada Bahmuta, gdje su Wagnerove trupe imale istaknutu ulogu, piše Moscow Times.

Od početka rata u Ukrajini, otkriveno je nekoliko grupnih posljednjih počivališta Wagnerovih boraca. Budući da je tlo u Irkutsku još uvijek smrznuto, radnici navodno lože vatre kako bi otopili zemlju, te pokrivaju jame metalnim limovima kako bi zadržali više topline, iz kojih se diže dim. Najmanje 43 od 53 mrtvih bili su osuđenici u dobi od 20 do 62 godine, prema izvješću People of Baikal, čiji su novinari usporedili imena mrtvih s lokalnim sudskim zapisima. Među ubijenim plaćenicima bilo je ubojica i kriminalaca osuđivanih za krađe i kaznena djela povezana s drogom.

Izvor: Društvene mreže / Autor: youtube

Novinari su za mjesto ukopa prvi put saznali u ožujku, nakon što su rođaci poginulog Wagnerovca na društvenim mrežama objavili da je Wagner ponudio da ga pokopa u Irkutsku, ali je njegova rodbina odbila jer su svi oni iz republike Burjatije. Nekoliko rođaka Wagnerovih boraca, pokopanih na Aleksandrovskom groblju, od novinara su saznali da su njihovi voljeni zapravo ubijeni u Ukrajini.

Vitalij Votanovski, koji dokumentira smrt ruskih vojnika u Ukrajini nadzirući groblja u južnoj regiji Krasnodar, rekao je za Moscow Times da je to potpuno uobičajeno.

  • +12
Sprovod poginulim Wagnerovcima Izvor: Profimedia / Autor: Kommersant Photo Agency / ddp USA / Profimedia

'Na groblju Bakinska otkrio sam da su samo dvojica od 600 vojnika koji su ondje pokopani navedeni kao ubijeni. A svi ostali su tiho pokopani. Nitko nije znao za njih', rekao je. On je početkom travnja pobjegao iz Rusije zbog prijetnji smrću. Smatra da će sve više groblja izlaziti na vidjelo u nadolazećim mjesecima.

Ruski ministar obrane Sergej Šojgu rekao je da je u ratu u Ukrajini ubijeno 5937 ruskih vojnika. Bilo je to u rujnu, posljednji put kada je Moskva izašla sa službenim brojem poginulih. Međutim, neovisni istraživači procjenjuju da je stvarni broj mrtvih u Ukrajini vjerojatno veći od 41.000 ljudi. Američki dokumenti koji su procurili u javnost pokazuju da Washington vjeruje da je do 43.000 ruskih vojnika ubijeno u Ukrajini.