svjetska zdravstvena organizacija

Šef WHO-a: Da ste nas slušali situacija s koronavirusom ne bi bila loša

27.04.2020 u 21:28

Bionic
Reading

Svijet je "trebao poslušati" Svjetsku zdravstvenu organizaciju (WHO) koji je još krajem siječnja oglasio uzbunu zbog novog koronavirusa, rekao je u ponedjeljak glavni direktor te organizacije istaknuvši da međunarodne zdravstvene vlasti ne mogu prisiliti zemlje da provode njihove preporuke

Premda su Sjedinjene Države oštro kritizirale WHO zbog spore reakcije na širenje epidemije koronavirusa, njezin glavni direktor Tedros Adhanom Ghebreyesus još je jednom stao u obranu svog rada.

Odgovarajući na pitanje o politici popuštanja restrikcija koju zagovara brazilski predsjednik Jair Bolsonaro u vrijeme dok Brazil još nije dosegnuo vrhunac pandemije, Tedros Adhanom Ghebreyesus je rekao da WHO "nema mandat da može prisiliti zemlje na provođenje naših preporuka".

Zatim je istaknuo da je važno slušati WHO.

"Svijet je trebao pažljivije slušati WHO jer je svjetska kriza počela 30. siječnja" kada su izvan Kine bila 82 zaražena i nijedan umrli, rekao je glavni direktor UN-ove agencije na konferenciji za novinare u Ženevi.

"Cijelom svijetu smo preporučili da primijeni globalni pristup na području javnog zdravstva. Rekli smo da treba identificirati oboljele, testirati ih, izolirati i pronaći s kim su bili u doticaju. Zemlje koje su poslušale te preporuke u boljem su položaju. To je činjenica", rekao je.

"Svaka zemlja je mogla uvesti sve te javnozdravstvene mjere. Mislim da to dovoljno jasno pokazuje koliko je važno slušati preporuke WHO-a", istaknuo je.

Pandemija novog koronavirusa pokosila je više od 206.000 ljudi u svijetu otkad je u prosincu izbila u Kini, pokazuje izračun agencije France Pressea na temelju službenih podataka.

Premda se Europa s oprezom okreće popuštanju restrikcija, u Brazilu i u SAD-u sve su češći pozivi u tom smislu. No epidemija u tim dvjema zemljama nije u istoj fazi kao na Starom kontinentu.

SAD, gdje je prvi smrtni slučaj od koronavirusa zabilježen krajem veljače, daleko je najteže stradao u pandemiji, po broju zaraženih i po broju umrlih. Washington koji optužuje WHO da loše upravlja krizom koronavirusa i da je kasno upozorio svijet na opasnost pandemije kako ne bi naljutio Peking, prestao je financirati tu organizaciju.

Glavni direktor WHO-a, izložen kritici, u više navrata je branio svoj rad, odbivši prošlog tjedna poziv na ostavku. U ponedjeljak je rekao da će "nastaviti davati preporuke utemeljene na znanosti i na dokazima".

  • +15
Koronavirus u Japanu Izvor: EPA / Autor: FRANCK ROBICHON

"Na svakoj zemlji je hoće li ih primjenjivati", zaključio je.

Dana 17. svibnja treba početi zasjedanje Svjetske zdravstvene skupštine, tijela WHO-a koje donosi odluke, sastaje se svake godine i u čijem radu sudjeluju sve zemlje članice.