Antonio Guterres

Šef UN-a kritizirao održavanje ruskih izbora u okupiranim ukrajinskim regijama

15.03.2024 u 21:15

Bionic
Reading

Glavni tajnik Ujedinjenih naroda Antonio Guterres kritizirao je Rusiju zbog organiziranja glasanja u okupiranim dijelovima Ukrajine na ruskim predsjedničkim izborima koji se održavaju od petka do nedjelje

"Glavni tajnik osuđuje namjeru Ruske Federacije da održi predsjedničke izbore u okupiranim područjima Ukrajine", rekao je glasnogovornik glavnog tajnika Stéphane Dujarric u New Yorku u petak.

Glavni tajnik "podsjeća na to da ilegalna aneksija regija Ukrajine nije valjana prema međunarodnom pravu", dodao je.

"Ujedinjeni narodi ostaju nepokolebljivo predani suverenitetu, nezavisnosti, jedinstvu i teritorijalnom integritetu Ukrajine unutar međunarodno priznatih granica, prema mjerodavnim rezolucijama Opće skupštine", kazao je glasnogovornik.

Trodnevno glasanje otvoreno je u Rusiji u petak. Ruski predsjednik Vladimir Putin natječe se za reizbor i vjeruje se da je njegova pobjeda unaprijed osigurana.

Prema ruskim brojkama, 4,5 milijuna ljudi pozvano je da glasa u okupiranim ukrajinskim regijama Donecku, Luhansku, Zaporižji i Hersonu.

Glasanje će se također održati na ukrajinskom crnomorskom poluotoku Krimu koji je Moskva anektirala 2014. godine.

Ukrajina je prosvjedovala protiv glasanja koje je u suprotnosti s međunarodnim pravom i pozvala je svijet da ne prizna rezultate izbora.