velika reforma

Nakon optužbi Izraela pokrenuta neovisna provjera agencije Ujedinjenih naroda

14.02.2024 u 10:05

Bionic
Reading

Nakon što je Izrael iznio niz optužbi protiv agencije Ujedinjenih naroda za palestinske izbjeglice (UNRWA), neovisna skupina stručnjaka u srijedu je najavila da planira provesti provjeru te organizacij

UN je osnovao odbor pod vodstvom bivše francuske ministrice vanjskih poslova Catherine Collona koja će surađivati sa stručnjacima iz švedskog instituta Raoul Wallenberg, norveškog instituta Michelsen i Danskog instituta za ljudska prava. Objava prijevremenog izvješća očekuje se krajem ožujka.

UNRWA je proteklih nekoliko tjedana tema u medijima jer je Izrael optužio desetke njezinih zaposlenika da su sudjelovali u terorističkom napadu Hamasa na Izrael 7. listopada. Agencija u Gazi broji oko 13 tisuća suradnika, a ukupno njih 30 tisuća u nekoliko država, piše agencija dpa.

Zapadne države, uključujući SAD i Njemačku kao najveće donatore, nakon izraelskih optužbi privremeno su suspendirale financiranje UNRWA-e.

Glavni tajnik Ujedinjenih naroda Antonio Guterres obećao je dati opsežno objašnjenje, a suradnja s nekoliko zaposlenika odmah je prekinuta.

Odbor stručnjaka raspravljat će o tome koliko je UNRWA poštivala ili kršila mjere za zadržavanje neutralnosti. Mogući su i prijedlozi novih te izmjena postojećih mjera.

SAD je pozvao na veliku reformu agencije, a Izrael tvrdi da ju je Hamas potpuno infiltrirao, pa poziva na njezino ukidanje.

Istovremeno se vodi odvojena, unutarnja istraga UN-a koja istražuje optužbe protiv zaposlenika, a za koju se vjeruje da će trajati nekoliko tjedana.

UNRWA desetljećima radi na pomoći palestinskim izbjeglicama te vodi obrazovne i zdravstvene institucije.

Trenutno u Pojasu Gaze ne postoji alternativa toj agenciji UN-a za davanje humanitarne pomoći više od 2 milijuna civila.