sporna zemlja

Na najvišem sudu UN-a Palestinci zahtijevaju trenutni prekid izraelske okupacije

19.02.2024 u 13:38

Bionic
Reading

Palestinski ministar vanjskih poslova Rijad al-Maliki zatražio je u ponedjeljak trenutni prekid izraelske okupacije palestinskih teritorija na početku saslušanja o pravnom statusu sporne zemlje na najvišem sudu Ujedinjenih naroda

Više od 50 država iznijet će argumente pred Međunarodnim sudom pravde (ICJ) u Haagu do 26. veljače, nakon zahtjeva Opće skupštine UN-a 2022. za savjetodavno ili neobvezujuće mišljenje o okupaciji.

Izraelski čelnici dugo su osporavali da su teritoriji službeno okupirani na temelju toga što su zauzeti od Jordana i Egipta tijekom rata 1967., a ne od suverene Palestine.

Al-Maliki je optužio Izrael da nad Palestincima desetljećima provodi diskriminaciju i apartheid - optužbe koje Izrael odbacuje - tvrdeći da im je ostavljen izbor između "raseljavanja, pokoravanja ili smrti".

"Jedino rješenje koje je u skladu s međunarodnim pravom jest da se ova nezakonita okupacija odmah, bezuvjetno i potpuno prekine", rekao je.

Očekuje se da će sucima trebati nekoliko mjeseci za razmatranje prije nego što daju svoje mišljenje.

Izrael je ignorirao takva pravna mišljenja u prošlosti, ali ovo bi moglo povećati politički pritisak zbog njegova rata u Gazi, u kojem je izraelska vojska ubila oko 29. 000 Palestinaca, prema zdravstvenim dužnosnicima u Gazi, otkako je Hamas napao Izrael 7. listopada.

Izrael je osvojio Zapadnu obalu, Gazu i istočni Jeruzalem - područja povijesne Palestine koju Palestinci žele za državu - u sukobu 1967. godine. Povukao se iz Gaze 2005., ali zajedno sa susjednim Egiptom još uvijek kontrolira njezine granice.

Saslušanje je dio palestinskih nastojanja da međunarodne pravne institucije ispitaju ponašanje Izraela. Oni su se pojačali nakon izraelskog rata protiv Gaze, koji je uslijedio kao odgovor na napade Hamasa u kojima je ubijeno 1200 ljudi, prema izraelskim podacima.

Al-Maliki je ponovio optužbe za izraelski genocid u Gazi koje je Izrael odlučno odbacio na odvojenim saslušanjima u Haagu prošlog mjeseca.

"Genocid koji upravo traje u Gazi rezultat je desetljeća nekažnjivosti i nedjelovanja. Okončanje nekažnjivosti Izraela je moralni, politički i pravni imperativ", rekao je al-Maliki.

Izrael je rekao da je suočen s egzistencijalnom prijetnjom militanata Hamasa i drugih skupina te da djeluje u samoobrani.

Ovo je drugi put da je Opća skupština UN-a zatražila od ICJ-a, također poznatog kao Svjetski sud, savjetodavno mišljenje u vezi s okupiranim palestinskim teritorijem.

U srpnju 2004. sud je utvrdio da je izraelski zid razdvajanja na Zapadnoj obali kršenje međunarodnog prava i da ga treba ukloniti, iako još uvijek stoji do danas.

Od sudaca je sada zatraženo da preispitaju izraelsku "okupaciju, naseljavanje i aneksiju ... uključujući mjere usmjerene na promjenu demografskog sastava, karaktera i statusa svetog grada Jeruzalema, te s njihovim usvajanjem povezanih diskriminirajućih zakona i mjera".

Među zemljama koje bi trebale sudjelovati u saslušanjima su Sjedinjene Države - najjači zagovornik Izraela, Kina, Rusija, Južna Afrika i Egipat. Izrael ne sudjeluje, premda je poslao pismena zapažanja.