ivan škaričić

Šef splitskog Doma za starije, unatoč potpori županije, bilježi dva i pol milijuna kuna minusa

  • Autor: Damir Petranović
  • Zadnja izmjena 10.07.2020 23:34
  • Objavljeno 10.07.2020 u 23:34
Ivan Škaričić (u sredini fotografije)

Ivan Škaričić (u sredini fotografije)

Izvor: Pixsell / Autor: Ivo Čagalj

HDZ-ov ravnatelj Doma za starije i nemoćne u Splitu Ivan Škaričić, u javnosti poznat po tragično lošoj reakciji na prodor koronavirusa u ustanovu u kojoj je na koncu preminulo 18 štićenika, ni u prošloj godini nije se proslavio poslovnim rezultatima: Usprkos potpori Županije, koja na godišnjoj razini iznosi 19 milijuna kuna, proizveo je dodatni minus od dva i pol milijuna kuna. Sve će se pokriti iz županijskog proračuna

Zlobnici će kazati da je Škaričić ipak ponešto napredovao - ranije, u 2018. godini, ista ustanova proizvela je gubitak od čak 4,1 milijun kuna. Tada je donesena odluka o poskupljenju svih usluga za više od 20 posto, no financije nisu stabilizirane, pa ravnatelj u svom najnovijem izvještaju predlaže - novo poskupljenje.

To je samo djelić priče o već ozloglašenom splitskom umirovljeničkom domu, o kojemu će idućeg utorka napokon raspravljati Skupština Splitsko-dalmatinske županije. Sjednica će se održati punih mjesec i pol nakon što je to zatražila oporba predvođena Mostom i mjesec dana nakon što su istekli zakonski rokovi za njeno sazivanje. Na prethodnoj sjednici oporba je zahtijevala uvrštavanje ove točke na dnevni red, a vladajući HDZ i HGS to su odbijali uz obrazloženje da se čekaju cjeloviti izvještaji, pa su nastupile svađe.

Potom je stigao i u javnosti je objavljen 'objedinjeni izvještaj' više ministarstava sa zaključkom da, ukratko, za tragediju u ovom domu nitko nije kriv, no HGS-ov predsjednik Županijske skupštine Petroslav Sapunar - inače šogor Željka Keruma - izbjegavao je sazivanje sjednice i tako uslišio želju HDZ-a da se o ovoj temi ne raspravlja prije izbora.

Samo za ovu priliku i SDP-ov vijećnik Arsen Bauk podnio je zahtjev za prestankom mirovanja mandata te se namjeravao uključiti u raspravu pozvavši da se u Splitu pojave i ministri, no 10. lipnja i on je tek konstatirao da je istekao zakonski rok za sazivanje sjednice. 'Time skrivanje istine o događajima u domu postaje udruženi pothvat Keruma i HDZ-a', zaključio je Bauk.

'Situacija koja se dogodila u Domu za starije i nemoćne u Splitu pokazuje da ministar Beroš nije onakav kakvim se predstavljao, nego je isključivo poslušnik HDZ-a, točnije Andreja Plenkovića, Blaženka Bobana, Željka Keruma i Ante Sanadera, jer da je drugačije, danas ne bi bio ravnatelj gospodin Škaričić, udomljen isključivo kao stranački kadar', kazao je tada vijećnik Mosta Miro Bulj.

  • +2

Evakuacija štićenika Doma za starije i nemoćne u Splitu sredinom travnja 2020.

Izvor: Pixsell / Autor: Milan Šabić

U utorak će članovi Skupštine pred sobom napokon imati materijale za raspravu, od spomenutog objedinjenog izvješća ministarstava zdravstva i socijalne politike, preko izvještaja Stožera civilne zaštite i Nastavnog zavoda za javno zdravstvo, do onih koje su napisali sam Ivan Škaričić i naknadno imenovana povjerenica doma u Vukovarskoj Helena Bandalović. U njima se mahom taksativno nabrajaju mjere poduzete u borbi protiv epidemije koronavirusa i također sve navodi na zaključak da pojedinačno nitko nije kriv za smrt 18 štićenika.

Škaričićevo izvješće o stanju Doma za starije i nemoćne Split nešto je uzbudljivije jer otkriva nekoliko zgodnih detalja. U zgradi u Vukovarskoj u Splitu zadnjeg dana prošle godine bilo je smješteno 328 korisnika, od čega više od polovice u 48 četverokrevetnih soba - premda je još 2015. godine inspekcija Ministarstva socijalne politike utvrdila da se radi o nepravilnosti jer 'spavaonica za korisnike drugog i trećeg stupnja usluge može imati najviše tri ležaja, a površina spavaonice treba biti najmanje sedam četvornih metara po korisniku'. Ovaj umirovljenički dom - pod koji spada još objekt na splitskoj Zenti s 357 korisnika i dom u Starom Gradu na Hvaru s njih osamdesetak - zapošljava 298 osoba, od čega je 212 zaposleno na neodređeno vrijeme. U Škaričićevu jednom i pol mandatu na čelu ove ustanove brojka se povećala za nekoliko desetaka, no nije se pronašlo posla za liječnika koji bi se stalno skrbio za štićenike. S druge strane, s dolaskom novog ravnatelja koincidiraju financijske poteškoće, pa ustanova iz solidnog plusa godinu za godinom završava u višemilijunskim minusima, koji se na koncu saniraju iz županijskog proračuna.

Zanimljivo je da je od umirovljeničkih domova koje vodi ova županija u minusu i Lovret iz Splita, no samo 350 tisuća kuna, dok domovi u Visu i Makarskoj posluju pozitivno.

Uz zahtjev da mu se pokriju gubici, Škaričić u tradicionalnom tonu obavještava Županijsku skupštinu da će u idućem razdoblju 'napraviti dodatnu analizu svih troškova i mogućnosti racionalizacije istih', ali i najavljuje novo i neminovno povećanje cijene usluga. Žali se i na nedostatak osoblja svake vrste - od medicinskih sestara, preko 'posebno educiranog stručnog osoblja', do 'informatički obrazovanih radnika'.

Kad spominjemo digitalizaciju, vrijedi kazati da su u dramatičnoj noći evakuacije pedesetak štićenika početkom travnja pod posebnim pritiskom bile upravo medicinske sestre i njegovateljice, koje su satima ručno ispisivale imena, datume rođenja i terapije štićenika. U ovom domu, naime, nemaju nijedno računalo.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!