nesloga u redovima

Šef ruske paravojske Wagner podržao Kadirova u napadu na generala koji je izgubio Liman: Sve ih treba poslati bose na prvu liniju fronte

02.10.2022 u 12:18

Bionic
Reading

Šef ruske paravojne Wagner grupe Jevgenij Prigožin u nedjelju je podržao čečenskog vođu Ramzana Kadirova koji se obrušio na ruskog top generala nakon gubitka ključnog grada Limana u Donbasu

Prigožin je kazao kako u potpunosti podržava Kadirova te je naglasio kako bi svi oni koji su sudjelovali u povlačenju iz Limana trebali biti poslani na front 'bosi s mitraljezima'.

Kadirov je u subotu žestoko napao generala-pukovnika Aleksandra Lapina kao najodgovornijeg za ruski poraz u Limanu, te je javno stavio do znanja da na ruskoj strani ne postoji suglasje oko strateškog djelovanja u ratu u Ukrajini.

'Obranu ovog dijela vodio je zapovjednik Središnjeg vojnog okruga general-pukovnik Aleksandar Lapin. Isti Lapin, koji je dobio zvijezdu Heroja Rusije za zauzimanje Lisičanska, iako de facto nije bio tamo i nije bio u blizini... Prije dva tjedna, zapovjednik specijalnih snaga Ahmat, moj dragi brat Apti Alaudinov, osobno me je izvijestio da bi naši borci mogli postati laka meta. O opasnosti sam obavijestio Valerija Gerasimova, načelnika Glavnog stožera Oružanih snaga Ruske Federacije. Ali general me uvjeravao da ne sumnja u Lapinov talent za vodstvo i da ne vjeruje da je moguće povlačenje u Krasnom Limanu i njegovoj okolici', napisao je Kadirov.

Zamjerio je Lapinu da nije bio ni blizu bojišnice te je poručio da bi degradirao Lapina u čin vojnika, oduzeo mu odlikovanja i s automatom u rukama poslao ga u prve redove da krvlju opere svoju sramotu.

Usput je preporučio vojnom vrhu Rusije da proglasi izvanredno stanje u pograničnim područjima i razmisli o upotrebebi taktičkog nuklearnog oružja male snage.

  • +16
Ruski vojnici kod Limana Izvor: Profimedia / Autor: Viktor Antonyuk / Sputnik / Profimedia

Jevgenij Prigožintek je prošlog tjedna priznao da je privatnu vojnu tvrtku Wagner osnovao 2014. godine.

Grupa Wagner koju čine veterani iz ruskih oružanih snaga, borila se primjerice u Libiji, Siriji, Maliju, Srednjoafričkoj Republici. Služba za odnose s javnošću Prigožinove tvrtke za catering Concord objavila je te komentare na društvenoj mreži VKontakte u odgovoru da komentira zbog zbog čega je prestao negirati povezanost s Wagernom.

"Osobno sam čistio staro oružje, slagao zaštitne prsluke i pronašao stručnjake koji mi u tome mogu pomoći. Tada, 1. svibnja 2014. rodila se skupina domoljuba koja je poslije postala poznat kao Bataljun Wagner", napisao je Prigožin.