svi čekaju reformu

Prijeti li štrajk zdravstvenih radnika? Šef Liječničke komore: 'Sve su opcije otvorene!'

17.02.2023 u 19:40

Bionic
Reading

Krešimir Luetić, predsjednik Hrvatske liječničke komore (HLK), gostovao je u Dnevniku Nove TV, gdje je govorio o sastanku s ministrom zdravstva Vilijem Berošem.

"Kada smo rekli da nismo čuli ništa novo, nismo čuli ništa konkretno. Naime, o ovakvim izjavama, planovima i obećanjima slušamo već dvije do tri godine", rekao je Luetić za Novu TV.

Liječnici su, podsjetimo, najavili da će 18. ožujka održati prosvjed na zagrebačkom Markovu trgu, a na pitanje što bi se trebalo dogoditi da do njega ne dođe, Luetić poručuje: "Na današnjem sastanaku nije dogovoren novi sastanak, ali bih rekao da je na potezu Vlada. Mi smo jasno pokazali naše zahtjeva i Vlada ima dovoljno vremena da ih ispuni."

"Mislim da se i predsjednik Vlade Andrej Plenković mora osobno uključiti u rješavanje ovih problema. Zdravstveni sustav tiče se svih nas. Svi smo mi i pacijenti ili potencijalni pacijenti", dodao je.

Također je rekao da će se predstavnici liječnika odazvati ako ih Beroš pozove na novi sastanak. "Ministru smo rekli da čekamo djela, a ne riječi i po tome ćemo cijeniti njihov trud", rekao je Luetić.

Na pitanje raspravlja li se i o štrajku zdravstvenih radnika, šef komore je kazao: "Sve opcije su otvorene. Prosvjed je 18. ožujka, a nakon toga ćemo odlučiti o daljnjim akcijama".

  • +4
Vili Beroš nakon sastanka s liječnicima Izvor: Pixsell / Autor: Jurica Galoic/PIXSELL

Komentirao je i svjedočanstvo Line Budak, koja je rekla da je prošla brojne pretrage, mjesecima čekala još jednu, da je tek nakon sedam mjeseci od doktora saznala da ima rak, a ključan nalaz koji upućuje na tešku malignu bolest nikad nije dobila.

"Komora nema službenih saznanja o ovom događaju. Tražit ćemo očitovanje i medicinsku dokumentaciju od zdravstvenih ustanova. Postupit ćemo u skladu sa svojim ovlastima ", rekao je predsjednik HLK-a.

Na kraju je odgovorio na pitanje o reformi zdravstva. "I dalje je na razini prezentacije s kraja prošle godine. Zakoni koji su bili u prvom čitanju još nisu došli u drugo. Dakle, svi čekamo tu reformu", rekao je Luetić