idu u prosvjed

Beroš nakon sastanka s liječnicima: 'Nije istina da nisu čuli ništa novo'

17.02.2023 u 13:30

Bionic
Reading

Ministar zdravstva Vili Beroš danas je u u Ministarstvu zdravstva održao sastanak s predstavnicima liječničkih udruga. Sastanak je, rekli su predstavnici liječničkih udruga, prošao distancirano i hladno. Nakon sastanka pred novinare je stao i ministar Vili Beroš

'Ne odgovara istini da sugovornici s druge strane nisu čuli ništa novo jer smo im danas vrlo detaljno opisali elemente iz nove uredbe o koeficijentima koje je otišlo u međuresorno savjetovanje. Ne znači da će kao takvo biti prihvaćeno, ali to je radni dokument koji je usuglašen i koji je njima nov. Radili smo na izjednačavanju različitih koeficijanata složenosti poslova tako da smo izjednačili koeficijente užih specijalizacija i specijalizacija, što je bio jedan od glavnih prigovora, izjednačili smo i koeficijente radnika u primarnoj i bolničkoj zdravstvenoj zaštiti', rekao je Beroš nakon sastanka, piše N1.

'Ustrajat ćemo u izradi Zakona o radnopravnom statusu liječnika jer se već sada suočavamo, a pogotovo ćemo se u budućnosti suočavati s manjkom kadra', kazao je.

Rekao je da će oni truditi svoje napraviti. 'Prosvjedi i štrajk su legitimno pravo, oni na neki način imaju svoje uzuse. Mi ćemo napraviti svoje, a to je pokušati iznjedriti dogovoreno, a na drugim suradnicima je, na njihovom moralnom, ljudskom i stručnom usmjerenju, da postupaju kako hoće. Ako su im namjera hrvatskih pacijenti, dostupnost i kvaliteta zdravstvene zaštite onda vjerujem da će konstruktivno razgovarati dalje. Ako opcija bude neka druga, Bože moj, svakome će jednom njegova uloga doći na vidjelo. Ova administracija nema fige u džepu, radi transparentno, bori se za pacijente i želi unaprijediti zdravstveni sustav, dodao je Beroš.

  • +4
Vili Beroš nakon sastanka s liječnicima Izvor: Pixsell / Autor: Jurica Galoic/PIXSELL

Komentirao je i slučaj odvjetnice Line Budak kojoj čak sedam mjeseci nije rečeno da ima rak. Istaknuo je kako je jučer i tijekom jutra razgovarao s ravnateljem KBC-a Sestre Milosrdnice. 'Oni imaju jednu višedesetljetnu praksu da sve takve nalaze ne dostavljaju pacijentima na šalter. To je informacija kojom ja raspolažem, a kasnije ćemo komentirati druge elemente', objašnjava te dodaje kako je njihova praksa da se takvi nalazi podižu u ordinaciji specijalista.

'Ja pozdravljam takvu praksu, iako u kontekstu stavljanja pacijenata u fokus moramo i to unaprijediti jer danas u vrijeme informatizacije postoje nove mogućnosti. Prema mojoj informaciji pacijentica je dobila informaciju da se mora javiti nadležnom specijalistu. Nije dobila termin jer liste čekanja nema, mogla je doći i dobiti taj nalaz. Ne znam što se u međuvremenu dogodilo', istaknuo je Beroš.

'Znam da je bolnica još u 12. mjesecu dopisom odgovorila pacijentici. Rečeno mi je da je pacijentica dobila jasnu uputu da se javi specijalistu koji joj može dati nalaz. Navodno je ona podizala nalaz na šalteru, to ne znam, ali nalazi se ni ne mogu podizati na šalteru”, rekao je Beroš te dodao da će zdravstvena inspekcija sve detaljno ispitati.

'Možete mi vjerovati da ćemo ispitati sve što je moguće', kazao je. Na pitanje zaslužuje li gospođa Budak ispriku, rekao je da će se, ako zdavstvena inspekcija ustanovi da je bilo bilo kakvih propusta osobno ispričati, ali će zatražiti i sankcije ako nešto nije napravljeno kako treba. 'To je isto jedna od opcija, ne prejudiciram', rekao je.