ruski špijuni

Šef FSB-a: Iza napada u Moskvi stoje SAD, Velika Britanija i Ukrajina

26.03.2024 u 14:56

Bionic
Reading

Ravnatelj ruske Federalne sigurnosne službe (FSB) Aleksandar Bortnikov rekao je u utorak da SAD, Velika Britanija i Ukrajina stoje iza napada na koncertnu dvoranu u Moskvi u kojem je u petak ubijeno najmanje 139 ljudi, izvijestila je državna novinska agencija TASS, prenosi Reuters

"Vjerujemo da su akciju pripremili radikalni islamisti a, naravno, omogućile zapadne tajne službe i da su ukrajinske tajne službe izravno uključene", rekao je Bortnikov.

Upitan o umiješanosti Sjedinjenih Država, Velike Britanije i Ukrajine, Bortnikov je odgovorio: "Mislim da je to slučaj."

"Ovo su općenite informacije, ali već postoje neki elementi", rekao je.

Ranije je tajnik ruskog Vijeća sigurnosti Nikolaj Patrušev, na pitanje novinara je li Kijev ili IS orkestrirao napad, odgovorio: "Naravno da je to Ukrajina."

Ukrajina je ponovno odbacila ruske optužbe o umiješanosti u napad, za koji je odgovornost preuzela militantna skupina Islamska država.

"Laži službeno širi Patrušev, a nakon toga i šef FSB-a Bortnikov", objavio je na X-u savjetnik ukrajinskog predsjednika Mihajlo Podoljak.

Zapadne zemlje objavile su kako njihovi obavještajni podaci pokazuju da je odgovoran IS-K, afganistanski ogranak Islamske države.

U napadu u petak navečer na koncertnu dvoranu Crocus City Hall u predgrađu Moskve ubijeno je najmanje 139 ljudi, a više od 180 ih je ozlijeđeno.

Četvorica naoružanih muškaraca nasumično su pucala na posjetitelje prije početka rock koncerta.

U nedjelju navečer izvedeni su pred sud u Moskvi i pritvoreni.

  • +3
Crocus City Hall Moskva Izvor: EPA / Autor: MAXIM SHIPENKOV