PRED EUROPSKOM POVJERENICOM

Incident u Saboru: SDP napustio sjednicu Odbora, HDZ: Napadate iz zasjede!

28.03.2017 u 11:49

Bionic
Reading

SDP-ovi zastupnici napustili su jutros zajedničku sjednicu Odbora za europske poslove, Odbora za gospodarstvo i Odbora za vanjsku politiku na temu zajedničke trgovinske politike EU-a. SDP-ovci, naime, već mjesec dana traže da Odbor za europske poslove održi sjednicu na temu Nacionalnog plana borbe protiv diskriminacije, no njihov zahtjev predsjednik tog odbora Domagoj Ivan Milošević još nije uvažio

Već na početku sjednice, na kojoj je bila i europska povjerenica za trgovinu Cecilia Malmström, SDP je zatražio da se hitno sazove sjednica na temu Nacionalnog plana za borbu protiv diskriminacije. Međutim, šef Odbora za europske poslove Domagoj Ivan Milošević poručio im je da napadaju iz zasjede te njihovom zahtjevu nije htio udovoljiti.

'Kada smo tražili sjednicu o Ini i zahtjevu Europske komisije, probili ste sve poslovničke rokove, no nismo vam pravili probleme. Kada se takva situacija ponavlja, moramo reagirati. Zbog toga, uz sve dužne isprike povjerenici, moram vas obavijestiti da ćemo moji kolege i ja napustiti ovu sjednicu, a nastavit ćemo s radom u Odboru za europske poslove kada postupite prema zahtjevu', kazao je na sjednici SDP-ov Peđa Grbin.

'Taj zahtjev nismo dobili, ali s obzirom na to da vas današnja tema nije ni zanimala, onda vas lijepo pozdravljam i želim vam ugodan dan', odgovorio im je Milošević i nastavio sa sjednicom.

Kako doznajemo, SDP već neko vrijeme traži sjednicu na temu plana borbe protiv diskriminacije, a sada je uputio i službeni zahtjev. Naime, prema saborskom Poslovniku, sazivanje sjednice može tražiti i trećina članova te bi je predsjednik odbora trebao sazvati. Ukoliko to ne učini, sjednicu mora sazvati predsjednik Sabora.

Kako je za televiziju N1 pojasnio SDP-ov Joško Klisović, usvajanje Nacionalnog plana borbe protiv diskriminacije otvara vrata i dijelu europskih sredstava i to cifri od šest milijardi eura.

'Na tom planu radi Vladin Ured za ljuska prava, no čuli smo da je jučer u Ministarstvu vanjskih poslova održan sastanak neke nove radne skupine koja radi na nekom novom planu. U tom novom planu bilo bi izbrisano 30-ak mjera koje se odnose na diskriminaciju prema LGBT zajednici, rodnoj ravnopravnosti, zdravlju žena...', kazao je Klisović.

'Pitanje suzbijanja diskriminacije civilizacijsko je dostignuće koje se ne može smanjivati', rekao je Klisović te na sjednici Odbora na tu temu očekuje ili ministra vanjskih poslova Davora Ivu Stiera ili samog premijera Andreja Plenkovića.

Kako javlja N1, dokument je već prošao javnu raspravu, no onda je vraćen na početak. Da u njemu nema 30-ak mjera, oko kojih je već postignut konsenzus, potvrdila je i pravobraniteljica za ravnopravnost spolova Višnja Ljubičić.

Primjerice, LGBT osoba, iako su prema istraživanjima među najčešćim žrtvama diskriminacije, u novom planu uopće nema. Ne spominje se ni podrška djeci žrtvama bullyinga, aktivnosti za učenike koji ne idu na vjeronauk, nema zabrane stereotipnih sadržaja u udžbenicima, uklonjene su i mjere koje se tiču reproduktivnog zdravlja žena te edukacija sudaca i drugih službenika o diskriminaciji i zločinima iz mržnje, a podaci o takvim slučajevima više ne bi bili javno dostupni.